BUSINESS & FINANCE

Oι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τη νέα τετραετία

Oι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τη νέα τετραετία

Με το κεφάλαιο εκλογές να κλείνει με την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, μισθωτοί και συνταξιούχοι μπαίνουν στην ουρά των αυξήσεων. Σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί το προηγούμενο διάστημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν να περιμένουν:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 5%-6% το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από το 2024,οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό δηλαδή θα δουν μια αύξηση της τάξεως περίπου 5%. Αυτό σημαίνει πως τον επόμενο χρόνο, οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν ένα κατώτατο μισθό κοντά στα 820 ευρώ έτσι ώστε το 2027 να αμείβονται πλέον με 950 ευρώ. 

Μέσος μισθός 1.500 ευρώ. Μέχρι τώρα οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν συμπαρέσυραν και γενικότερα τους μισθούς. Ο μέσος μισθός σήμερα είναι περίπου 1.200 ευρώ. Για να φθάσει τα 1.500 ευρώ σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουν αυξήσεις της τάξεως του 25%. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς, το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ξεπάγωμα τριετιών. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου των μισθών. Οι τριετίες αναμένεται να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα. Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στη Κομισιόν, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καθώς η ανεργία θα περάσει σε μονοψήφιο αριθμό το 2026, σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από εκείνη τη χρονιά και μετά, δηλαδή από το 2027.

Συντάξεις

Για τις συντάξεις πάλι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί  νέα αύξηση στις συντάξεις κατά 3%-4% για το 2024. Η νέα αύξηση θα γίνει με βάση τον συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, η ανάπτυξη το 2023 θα φθάσει το 2,3% ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στο 4,5%. Αυτό σημαίνει πως η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 3,4% σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Ο μηχανισμός των αυξήσεων στις συντάξεις που έχει νομοθετηθεί εννοείται θα φέρει και νέες αυξήσεις  και τα επόμενα χρόνια εφόσον προβλέπεται κάτι τέτοιο και από τα στοιχεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Μπόνους προσωπικής διαφοράς. Αφορά όσους συνταξιούχους δεν δουν πραγματική αύξηση αλλά λογιστική αύξηση βάσει του νομοθετημένου μηχανισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για το bonus των 200-300 ευρώ που δόθηκε και φέτος σε αυτή τη μερίδα των συνταξιούχων.

Μείωση πέναλτι για εργαζόμενους συνταξιούχους. Πέρα από τις εξαγγελίες που για τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, που αφορούν αυξήσεις αλλά και διόρθωση της προσωπικής διαφοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι ακόμη ένα θέμα που αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, αναμένεται να δοθούν κίνητρα για τους συνταξιούχους που εργάζονται ώστε να γίνει πιο ελκυστική η εργασία για αυτούς. Το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας είχε ήδη τρέξει ένα πρότζεκτ για το πώς θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα στους συνταξιούχους ώστε να μην χάνουν το 30% της σύνταξης τους ακόμη και στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης ή της εποχικής. Στόχος είναι δηλαδή η μη οριζόντια περικοπή των αποδοχών για ολιγοήμερη, ανά μήνα, εργασία ή μερική απασχόληση.

Διαβάστε επίσης:

Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργού Εργασίας

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θα εστιάσει στην οικονομία – Τι λένε αναλυτές

Το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο – Ποια μέτρα βάζουν υποψηφιότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News