Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 09:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώρα ανακοινώσεων για τον κατώτατο μισθό – Ποιους επηρεάζει 

Ώρα ανακοινώσεων για τον κατώτατο μισθό – Ποιους επηρεάζει 

Tον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1η Απριλίου, θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί μια αύξηση της τάξης του 7,5%-7,75%. Αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός θα βρεθεί κοντά στα 768 ευρώ από τα 713 που είναι σήμερα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς πρότειναν αύξηση στον  κατώτατο μισθό από 4%-15,2% έτσι η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις προτάσεις των φορέων. Το ΚΕΠΕ πρότεινε μία αύξηση μεταξύ 4,5% και 7,5%.

Πόσοι μισθωτοί επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου 

Σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, φαίνεται ότι από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν 585.601 εργαζόμενοι, δηλαδή το 24,7% του συνόλου των μισθωτών. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων που αμείβονταν με βάση τον κατώτατο μισθό το 2022 ανέρχεται στα 583,3 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τόσο τους πλήρως απασχολούμενους όσο και τους μερικής/εκ περιτροπής. 

Αυξάνονται και τα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όμως και το επίδομα ανεργίας. Σήμερα, το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,61 ευρώ  και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι, εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
Από 1ης Απριλίου θα αυξηθούν όμως και άλλα επιδόματα που καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ  και  έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κατώτατος μισθός: Αύριο οι ανακοινώσεις – Τα πιθανά σενάρια

Κατώτατος μισθός: Έως το τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις – Θα είναι κάτω από τα 800 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News