Business & Finance Τετάρτη 21/06/2023, 01:00
BUSINESS & FINANCE

Σήμερα η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: Δουλεύουμε 171 μέρες του χρόνου για το κράτος

Σήμερα η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: Δουλεύουμε 171 μέρες του χρόνου για το κράτος

Για 171 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργαστήκαμε το 2023 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να έρχεται φέτος την 21η Ιουνίου – μια βελτίωση 14 ημερών σε σχέση με το 2022. Οι 171 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι το 2021 τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν 44,1 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, αλλά κατέβαλαν περίπου τα διπλάσια σε φόρους και εισφορές. 

Σημειώνεται ότι πέρυσι, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, όταν δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι σταματούν να εργάζονται για την πληρωμή των φόρων και των κοινωνικών εισφορών και αρχίζουν να εργάζονται για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, είχε έρθει μετά από 185 ημέρες, στις 5 Ιουλίου.    

Σήμερα η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: Δουλεύουμε 171 μέρες του χρόνου για το κράτος-1

Αν στην φετινή Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023 έρχεται την 28η Ιουνίου, 17 ημέρες νωρίτερα από ότι ήρθε το 2022 (15η Ιουλίου), σημειώνει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, που για ένατη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει στην Ελλάδα τη μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας. 

Σήμερα η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: Δουλεύουμε 171 μέρες του χρόνου για το κράτος-2

Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε οι 178 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2007, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 177 ημέρες. 

Σήμερα η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: Δουλεύουμε 171 μέρες του χρόνου για το κράτος-3

Ο σκοπός της μελέτης της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας είναι να αποδώσει με έναν εύληπτο τρόπο το πραγματικό μέγεθος του κράτους στην Ελλάδα καθώς και να στρέψει τον πολιτικό διάλογο σε ζητήματα φορολογικής πολιτικής και ανταποδοτικότητας των κρατικών δαπανών. Ενδεικτικά, από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει ότι το 2021 τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν 44,1 δισ. ευρώ για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές κατέβαλαν περίπου τα διπλάσια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ (2020), προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι Έλληνες πολίτες εξέφρασαν τη μικρότερη ικανοποίηση σε σύγκριση με τους πολίτες  35 αναπτυγμένων οικονομιών από τις υπηρεσίες του κράτους στην εκπαίδευση, και τη δεύτερη μικρότερη σε ό,τι αφορά την υγεία.

 Σήμερα η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας: Δουλεύουμε 171 μέρες του χρόνου για το κράτος-4

Σχολιάζοντας τα φετινά αποτελέσματα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε:

«Η σημαντική φετινή μείωση της φορολογικής ελάφρυνσης στη χώρα μας, εφόσον βεβαίως οι σχετικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν από τα τελικά δεδομένα, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς οδηγεί σε αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η πρόκληση πλέον είναι η μείωση των φορολογικών βαρών να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να βελτιωθεί ουσιαστικά η ποιότητα των παρεχόμενων από το κράτος υπηρεσιών στους πολίτες, μέσα από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και πρακτικών και την ενίσχυση του θεσμού της αξιολόγησης». 

Διαβάστε επίσης: 

Πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φόρο φέτος

Μισθωτοί, συνταξιούχοι πληρώνουν το 85% των φόρων

Πού είναι οι πλούσιοι της Ελλάδας; Στα χαρτιά, δεν υπάρχουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News