BUSINESS & FINANCE

Όλο και αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας – Οι δύο βασικοί παράγοντες

Όλο και αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας – Οι δύο βασικοί παράγοντες

Κενές θέσεις εργασίας. Είναι ένα από τα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας ότι ενώ η ανεργία μειώνεται αλλά παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα του 11,2%, ταυτόχρονα οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 83,7% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το α’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2022 (30.497 θέσεις και 16.603 θέσεις αντίστοιχα). Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων που έχει καταγραφεί από το 2011. Οι κενές θέσεις εργασίας αντικατοπτρίζουν αυτό που συνεχώς ακούμε  όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό από τις επιχειρήσεις πως δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους.

Το φαινόμενο των κενών θέσεων εργασίας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά στην  Ελλάδα οφείλεται, εν μέρει, σε ένα χαρακτηριστικό που είναι πολύ έντονο στην εγχώρια αγορά εργασίας: Την απόσταση που χωρίζει τις δεξιότητες που διαθέτει το εργατικό δυναμικό, από τις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας. 

Όλο και αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας – Οι δύο βασικοί παράγοντες-1

Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει, άλλωστε, να αποτελέσει και στόχο για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να μειώσει την ψαλίδα αυτή μέσω προγραμμάτων κατάρτισης.

Περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ έχουν προγραμματιστεί  να διατεθούν για την κατάρτιση και την απασχόληση 700.000 εργαζομένων και ανέργων στη χώρα μας μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης τα αμέσως επόμενα χρόνια έως το 2025.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ αναφορικά με την ευκολία εύρεσης προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, μόλις το 3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε, το 31,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τελικά κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 17,2% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι τόσο μεγάλος, που δεν προβλέπει ότι θα μπορέσει να καλύψει σωστά τις ανάγκες του. Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας προσέλκυσης προσωπικού με τις δεξιότητες που θεωρούν κατάλληλες για τις κενές τους θέσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω από 250.000 ευρώ, καθώς το 41,2% εξ αυτών προβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του σε εργατικό δυναμικό.

Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας για τον οποίο οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους και οι κενές θέσεις εργασίας όλο και  αυξάνονται, συνδέεται άμεσα και με το επίπεδο των απολαβών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και κατά την προεκλογική περίοδο ουκ ολίγες φορές έχει απαντήσει στις επιχειρήσεις που δεν βρίσκουν εργαζόμενους πως θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς που δίνουν. Πολλοί άλλωστε είναι οι άνεργοι που προτιμούν να μην δουλεύουν και να λαμβάνουν ένα επίδομα ανεργίας από το να δουλεύουν και να παίρνουν ένα μισθό που πάλι δεν τους ικανοποιεί. Μισό εκατομμύριο από τους άνεργους είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 12 μήνες. 

Μία  άλλη πολύ μεγάλη πρόκληση και για την επόμενη κυβέρνηση είναι και η ενεργοποίηση αυτών των εργαζομένων, ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας. Πάντως, το ύψος του μισθού και οι οικονομικές παροχές συνιστούν τον νούμερο ένα παράγοντα με βάση τον οποίο οι Έλληνες εργαζόμενοι επιλέγουν εργοδότη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Randstad. Όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας Employer Brand της Randstad, ο μισθός και οι παροχές καθιστούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή εργοδότη για το 2023.

Διαβάστε επίσης: 

Ανεργία: Στο 11,8% το πρώτο τρίμηνο – Επιβραδύνθηκε η μείωση

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,2% στο μισθολογικό κόστος το α΄τρίμηνο

Πού βρίσκεται σήμερα ο μέσος μισθός – Πόσο απέχει από τα 1.500 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News