Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 12:46
BUSINESS & FINANCE

JPMorgan: Βλέπει θετικά μια νίκη των συντηρητικών στην Ισπανία

Μια διακυβέρνηση από το PP «ενδέχεται να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο τις επενδύσεις των εταιρειών», εκτιμά η JPMorgan

JPMorgan: Βλέπει θετικά μια νίκη των συντηρητικών στην Ισπανία

Οι πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στην Ισπανία θα οδηγήσουν πιθανότατα σε νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), σύμφωνα την JPMorgan Chase & Co, η οποία εκτιμά ότι αυτό θα είναι καλό για την οικονομία της χώρας.

Μια διακυβέρνηση από το PP, υπό τον Αlberto Nunez Feijoo, «ενδέχεται να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο τις επενδύσεις των εταιρειών, οι οποίες έχουν εξασθενήσει» από τότε που ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez , ανέλαβε την εξουσία στα μέσα του 2018, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Marco Protopapa σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας.

Ωστόσο, μια κυβέρνηση του PP μπορεί να προχωρήσει σε κάποια αναθεώρηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιφέρει «ουσιώδη καθυστέρηση» στο αίτημα της τρέχουσας κυβέρνησης να αξιοποιήσει δάνεια από αυτά τα ταμεία.
Τα σχόλια του αναλυτή της JPMorgan έρχονται στο απόηχο της απόφασης του Sanchez να κηρύξει εκλογές για τις 23 Ιουλίου, μετά την εκλογική ήττα που υπέστη το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Το βασικό σενάριο για τις ισπανικές εκλογές 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της El Confidencial που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το PP κερδίζει 144 έδρες και το ακροδεξιό Vox 52 έδρες σε μια Βουλή 350 μελών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα μιας άνετης συγκυβέρνησης.

Το βασικό σενάριο της JPMorgan προβλέπει κυβέρνηση του Λαίκού Κόμματος με το Vox με την υποστήριξη του Vox (ψήφος ανοχής), αν και ο Protopapa δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων σαν έσχατη λύση.

Πάντως, είτε το Λαϊκό Κόμμα ανέβει στην εξουσία είτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρήσει την εξουσία, ο αναλυτής εκτιμά ότι η Ισπανία πιθανότατα δεν κινδυνεύει από τον κίνδυνο πολιτικών που συνδέονται με τον λαϊκισμό ή τον ευρωσκεπτικισμό.

moneyreview,gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού: Χαμηλά έτους στη Γαλλία

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές για τις 23 Ιουνίου προκήρυξε ο Σάντσεθ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News