Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 17:12
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Η νίκη Ερντογάν φέρνει κρίση στις αγορές της Τουρκίας

Capital Economics: Η νίκη Ερντογάν φέρνει κρίση στις αγορές της Τουρκίας

Σημαντική αύξηση του risk premium της Τουρκίας, επιτάχυνση της πτώσης της λίρας έναντι του δολαρίου και κρίση στις αγορές της χώρας εκτιμά η Capital Economics ότι θα φέρει η νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πιθανότερο μονοπάτι για την Τουρκία έπειτα από την επανεκλογή Ερντογάν θα είναι η συνέχιση της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής του, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια, έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος και υψηλό πληθωρισμό. Η Capital Economics πιστεύει ότι μόνο μια σοβαρή κρίση, με εντάσεις στον τραπεζικό τομέα, θα οδηγούσε σε μία κίνηση προς την αύξηση των επιτοκίων. Όμως, το κεντρικό σενάριό της θέλει την Τουρκία να αποφεύγει μία τέτοια κρίση, έστω και οριακά.

Η λίρα

Οι τουρκικές αρχές παρεμβαίνουν σημαντικά στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας τον τελευταίο χρόνο, με την Capital Econmics να εκτιμά ότι το νόμισμα θα πρέπει να υποχωρήσει αισθητά για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην τουρκική οικονομία. Τα μέτρα για τη στήριξη της λίρας δεν είναι διατηρήσιμα και για αυτό, ο ρυθμός υποχώρησής της έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Έτσι, ο οίκος πιστεύει ότι η πτώση θα συνεχιστεί, με τη λίρα να υποχωρεί από τα σημερινά επίπεδα των 19,9 ανά δολάριο περίπου στα 26 έως το τέλος του 2023.

Εάν οι αρχές επιχειρήσουν να αποτρέψουν την πτώσης της λίρας, καθυστερώντας το αναπόφευκτο, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες μιας αποσταθεροποιητικής νομισματικής κρίσης, στην οποία η λίρα θα πέσει και κάτω από τα 26 ανά  δολάριο, προειδοποιεί η Capital Economics.

Ομόλογα

Μια ακόμα νίκη του Ερντογάν θα ασκήσει έντονες πιέσεις στην Τουρκία και στο μέτωπο του χρέους, καθώς μεταξύ άλλων, η πτώση της λίρας αυξάνει το βάρος του χρέους σε συνάλλαγμα για την κυβέρνηση. Πάντως, η Capital Economics χαρακτηρίζει χαμηλό τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας, καθώς το πρόγραμμα αποπληρωμών  δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Παρόλα αυτά, οι σχετικές εντάσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, φέρνοντας τα CDS και τα spreads πέραν των υψηλών του 2022.

Η απόδοση του 10ετούς αναμένεται να κλείσει το 2023 περίπου στο 15%, από τα τρέχοντα επίπεδα του 9%.

Μετοχές

Η Capital Economics αποδίδει το ράλι των τουρκικών μετοχών κατά τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια των ντόπιων να βρουν ένα καταφύγιο από τον πληθωρισμό. Όμως δεν πιστεύει ότι αυτές οι επιδόσεις θα συνεχιστούν. Υπό τον Ερντογάν, οι πιστωτικές συνθήκες θα είναι πιο σφικτές, οι κίνδυνοι στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής θα επιμείνουν και το κλίμα ανάμεσα στους ξένους επενδυτές θα παραμείνει εξαιρετικά φτωχό. 
Βέβαια, παρότι ο MSCI Turkey Index θα μπορούσε να «κρατηθεί» φέτος σε όρους τοπικού νομίσματος, αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη πτώση σε δολαριακή βάση.

Και εάν η λίρα καταρρεύσει γρηγορότερα από ό,τι αναμένεται και οι ανησυχίες για τις τράπεζες και το χρέος αυξηθούν, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να ακολουθήσει την πορεία της νομισματικής κρίσης του 2018, όταν ο MSCI Turkey εμφάνισε συνολική πτώση 25% σε τοπικό νόμισμα και 60% σε δολάρια. 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Νέα βουτιά για τη λίρα – Δυσοίωνες προβλέψεις ενόψει εκλογών

Τουρκία: Ξανά αμετάβλητο το επιτόκιο ενόψει των δεύτερων εκλογών

Τουρκία: Το εκλογικό αποτέλεσμα τρομάζει αγορές και επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News