Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 14:46
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Ξανά αμετάβλητο το επιτόκιο ενόψει των δεύτερων εκλογών

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτο συνεχή μήνα, στην προσπάθειά της να κρατήσει σταθερή την ισοτιμία της λίρας

Τουρκία: Ξανά αμετάβλητο το επιτόκιο ενόψει των δεύτερων εκλογών

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτο συνεχή μήνα, στην προσπάθειά της να κρατήσει σταθερή την ισοτιμία της λίρας ενόψει των δεύτερων προεδρικών εκλογών στις οποίες ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επανεκλεγεί.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό τον Sahap Kavcioglu, άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 8,5%, όπως είχαν προβλέψει και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Στην ανακοίνωσή της, επανέλαβε τη θέση της ότι το επίπεδο των επιτοκίων είναι «επαρκ’ες για να υποστηρίξει την απαραίτητη ανάκαμψη από τον σεισμό» που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Με την απόφαση αυτή, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θέλει περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσει την πίεση που υφίσταται το τουρκικό νόμισμα ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής. Ο Ερντογάν κέρδισε το 49,5% των ψήφων του πρώτου γύρου, περισσότερες από ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις.

Τουρκία: Ξανά αμετάβλητο το επιτόκιο ενόψει των δεύτερων εκλογών-1

Με τη λίρα να διαπραγματεύεται ήδη γύρω από ένα ιστορικό χαμηλό, μια ευρύτερη στασιμότητα γύρω από τα επιτόκια είναι μεταξύ των λίγων επιλογών πολιτικής που έχουν απομείνει, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς αυξάνονται για μια πιο απότομη πτώση, ανεξαρτήρως του ποιος θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο. Ανώτατα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, έχουν καταστήσει σαφές ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν είναι στην ατζέντα.

Ο Τούρκος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε την άποψή του ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Τουρκίας θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές και αναμένει ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος επισήμως ανέρχεται σε 44%, θα επιβραδυνθεί. Για τους περισσότερους κύριους οικονομολόγους, η προσέγγιση είναι μη βιώσιμη και θέτει ολοένα και περισσότερο τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σε κίνδυνο εκποίησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News