Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 21:18
ΒUSINESS & FINANCE

Ελον Μασκ: Προτάσσει τα οφέλη συνεργασιών με την Κίνα, όπως και άλλοι Αμερικανοί CEO

Ελον Μασκ: Προτάσσει τα οφέλη συνεργασιών με την Κίνα, όπως και άλλοι Αμερικανοί CEO

Ο Έλον Μασκ της Tesla συντάσσεται με τον Τιμ Κουκ της Apple, τον Όλα Καλένιους Ola της Mercedes-Benz και άλλα αφεντικά αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης δεσμών με την Κίνα κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από πριν την πανδημία. 

Ο Μασκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ σήμερα Τρίτη στο Πεκίνο και είπε ότι τα συμφέροντα της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αλληλένδετα, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση του Πεκίνου. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι η Tesla αντιτίθεται στην αποσύνδεση από την Κίνα και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην χώρα.

Οι δηλώσεις Μασκ θυμίζουν αυτές που είχε κάνει το αφεντικό της Mercedes Καλένιους στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag τον περασμένο μήνα ότι η διαχωρισμός από την Κίνα είναι «μια ψευδαίσθηση». Αντίστοιχα, και ο Κουκ της Apple είχε υπογραμμίσει το στενό χαρακτήρα της σχέσης του κατασκευαστή iPhone με τη χώρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης που είχε κάνει το Μάρτιο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Μέρι Μπάρα της General Motors δήλωσε ότι η Κίνα παραμένει βασική αγορά για την εταιρεία της και ότι ανυπομονεί να συνεχίσει να αναπτύσσει καθαρά αυτοκίνητα με τοπικούς εταίρους.

Τα παραπάνω σχόλια έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες ηγετών, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, να αποκτήσουν γεωπολιτική υπεροχή έναντι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ασκώντας μεγαλύτερη επιρροή στο εμπόριο βασικών εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ημιαγωγών. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν προσφέρει κρατική υποστήριξη για την τοπική παραγωγή προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του κινδύνου των αλυσίδων εφοδιασμού, αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη μεγάλη εξάρτησή της από την Κίνα για εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ καλωσόρισε νωρίτερα σήμερα τον Μασκ και άλλους επιχειρηματικούς ηγέτες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να δει ξένους επενδυτές «να μοιράζονται τα οφέλη της ανάπτυξης της Κίνας».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Έρχεται ύφεση αλά 2009

Elon Mask: Κινδυνεύει να χάσει το «τιμόνι» της Tesla;

Ούτε καν κοντά στην «επική» χρονιά που περίμενε η Tesla

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News