Business & Finance Κυριακή 9/04/2023, 16:14
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Το νέο εργοστάσιο της Tesla, τo deal της Airbus και τα σχέδια της Apple

Η Tesla Inc. ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας στη Σαγκάη

Κίνα: Το νέο εργοστάσιο της Tesla, τo deal της Airbus και τα σχέδια της Apple

Η Tesla Inc. ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας στη Σαγκάη, αυξάνοντας τις επενδύσεις της στην Κίνα σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Η εταιρεία με επικεφαλής τον Elon Musk, ο οποίος λέγεται ότι θα επισκεφθεί την Κίνα αυτό το Σαββατοκύριακο, έκανε την ανακοίνωση σε τελετή υπογραφής του έργου στη Σαγκάη.

Το εργοστάσιο θα κατασκευάζει το προϊόν Megapack, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια εξαλείφοντας την ανάγκη για σταθμούς παραγωγής με φυσικό αέριο και βοηθώντας στην αποφυγή διακοπών.  Κάθε μονάδα μπορεί να αποθηκεύσει πάνω από 3 MWh ενέργειας—αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει κατά μέσο όρο 3.600 σπίτια για μία ώρα.

Το νέο εργοστάσιο θα παράγει αρχικά 10.000 μονάδες Megapack ετησίως, ίσες με περίπου 40 γιγαβατώρες αποθήκευσης ενέργειας, που θα πωλούνται παγκοσμίως, ενώ έρχεται να προστεθεί σε ένα τεράστιο ήδη υπάρχον εργοστάσιο στη Σαγκάη που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα.

Η κατασκευή του εργοστασίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το εργοστάσιο θα ξεκινήσει την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Tom Zhu, ανώτερος αντιπρόεδρος της Tesla στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Σαγκάης, συμπεριλαμβανομένου του αντιδημάρχου Wu Qing, ενώ τη σύμβαση υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της Tesla, Tao Lin.

Επενδύσεις στην Κίνα

Η επέκταση της επένδυσης της Tesla στην Κίνα έρχεται λίγο αφότου η γαλλική Airbus SE ανακοίνωσε σχέδια για διπλασιασμό της παραγωγής στη χώρα ενός από τα κορυφαία σε πωλήσεις τζετ.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων θα προσθέσει μια δεύτερη γραμμή συναρμολόγησης αμαξωμάτων για A320 στο υπάρχον εργοστάσιό της στο Tianjin, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Guillaume Faury στο Πεκίνο την Πέμπτη.

Τα νέα κατασκευαστικά έργα δίνουν ώθηση στην κινεζική βιομηχανία, καθώς άλλες εταιρείες όπως η Apple Inc. επανεξετάζουν την παραγωγή στη χώρα εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ για μια σειρά από ζητήματα, από την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον αμερικανικό ουρανό μέχρι τη συνεργασία του Πεκίνου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Νέα μείωση τιμών σε όλα της τα μοντέλα στις ΗΠΑ

Apple: Μαζεύει χρήματα στην άκρη για κάποια εξαγορά; 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News