Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 22:35
ΒUSINESS & FINANCE

Ιδιωτικά τζετ: Νέες προκλήσεις, λιγότεροι επιβάτες

Ιδιωτικά τζετ: Νέες προκλήσεις, λιγότεροι επιβάτες

Ο Jim Segrave παρέχει υπηρεσίες ιδιωτικών τζετ σε πλούσιους πελάτες εδώ και δεκαετίες. Ναύλωσε πτήσεις στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά και μέσα από τυφώνες που έπληξαν την πατρίδα του τη Βόρεια Καρολίνα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη δοκιμασία του Segrave αναμένεται να έρθει αυτό το καλοκαίρι καθώς σχεδιάζει δημόσια εγγραφή της flyExclusive, η οποία εκμεταλλεύεται περισσότερα από 90 ιδιωτικά τζετ, μέσω μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού που αποτιμά την επιχείρησή του στα 900 εκατ. δολάρια. Οι ιδιωτικές πτήσεις στις ΗΠΑ έχουν περιοριστεί από τα υψηλά της πανδημίας, με τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις να σημειώνουν πτώση 4,5% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μείωση έφθασε στο 9,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το 8,6% του Μαρτίου.

Εκτός όμως από τη μείωση της ζήτησης, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πληθωρισμό και την έλλειψη τεχνικών συντήρησης και πιλότων. Η αγορά αεροσκαφών παραμένει σφιχτή καθώς η παρατεταμένη διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας εμποδίζει τους κατασκευαστές αεροπλάνων να αυξήσουν πιο γρήγορα την παραγωγή τους. Επιπλέον, η βιομηχανία βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση μεσοπρόθεσμα για να μετριάσει ή να αντισταθμίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η Flexjet, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος εκμετάλλευσης ιδιωτικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ μετά τη NetJets, ακύρωσε την εισαγωγή της μέσω SPAC τον προηγούμενο μήνα, καταβάλοντας 30 εκατ. δολάρια για να ακυρώσει τη συμφωνία. Η Wheels Up Experience, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2021 μέσω SPAC, δυσκολεύτηκε να παρουσιάσει κέρδη, παρόλο που οι πωλήσεις αυξήθηκαν.

Η Πτώση

Οι απογειώσεις και προσγειώσεις μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο από τα επίπεδα ρεκόρ του πρώτου τριμήνου του 2022

Source: Federal Aviation Administration data

 

Παρ΄όλα αυτά, οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ εξακολουθούν να είναι πιο δημοφιλείς από ό,τι το 2019, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την ταχύτητα και την ευκολία των ιδιωτικών ταξιδιών. Οι νέοι πελάτες, που συχνά περιγράφονται ως «φειδωλοί πλούσιοι» που δεν είχαν ποτέ κίνητρο να δοκιμάσουν τα ιδιωτικά τζετ, θα οδηγήσουν σε ελαφρά αύξηση του αριθμού των επιβατών σε σύγκριση με την αγορά πριν από την πανδημία, δήλωσε ο Brian Foley, σύμβουλος εταιρείας του κλάδου.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις σταθερής ζήτησης στον χώρο των ιδιωτικών αεροπορικών ταξιδιών. Οι κατασκευαστές αεροσκαφών αύξησαν τις τιμές λόγω πληθωρισμού, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να αυξηθούν σε 722 επιχειρηματικά τζετ από 614 το 2022, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. Το επόμενο έτος, οι παραδόσεις αναμένονται να ανέλθουν στις 750, στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008-2009, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Συνωστισμός ιδιωτικών τζετ στους αιθέρες πάνω από την Ελλάδα

Το αεροδρόμιο που θέλει να «ρίξει πόρτα» στα ιδιωτικά τζετ 

Ρεκόρ στις πτήσεις με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη – Πού πηγαίνουν τα περισσότερα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News