Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 15:47
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το αεροδρόμιο που θέλει να «ρίξει πόρτα» στα ιδιωτικά τζετ 

Το αεροδρόμιο που θέλει να «ρίξει πόρτα» στα ιδιωτικά τζετ 

«Φρένο» στα ταξιδιωτικά πλάνα των εύπορων που πετάνε μόνο με ιδιωτικό τζετ σχεδιάζει να βάλει η Ολλανδία. 

Το πολυσύχναστο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, έχει προτείνει μια σειρά μέτρων για να μειώσει την εναέρια κυκλοφορία του και να δημιουργήσει ένα «πιο ήσυχο, καθαρότερο και καλύτερο» σύστημα, σύμφωνα με δήλωση του αεροδρομίου.

Όπως δείχνουν οι νέες προτάσεις, που ελπίζει το αεροδρόμιο να τεθούν σε ισχύ «το αργότερο το 2025-2026», τα ιδιωτικά αεροσκάφη «δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτα» στο Schiphol. Επίσης, δεν θα πραγματοποιείται προσγείωση αεροσκάφους από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 π.μ ή απογείωση από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 π.μ. Παράλληλα τα σχέδια για νέο διάδρομο έχουν ακυρωθεί.

Το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Ολλανδίας υπογραμμίζει ότι στοχεύει ιδιωτικά τζετ επειδή προκαλούν «δυσανάλογη όχληση θορύβου και εκπομπές CO2 ανά επιβάτη», μεταδίδει το CNN. Τα ιδιωτικά τζετ παράγουν έως και 14 φορές περισσότερη ρύπανση από τα εμπορικά αεροπλάνα και 50 φορές περισσότερη από τα τρένα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καθαρών Μεταφορών, Transport & Environment.

Όταν αυτά τα μικρά, εντυπωσιακά αεροσκάφη αναχωρούν από το Schiphol, το 30-50% κατευθύνονται σε hot spot διακοπών όπως η Ibiza στην Ισπανία, οι Κάννες στη Γαλλία ή το Innsbruck στην Αυστρία, σύμφωνα με το αεροδρόμιο. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ρεκόρ στις πτήσεις με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη – Πού πηγαίνουν τα περισσότερα

Αυτό το Boeing 747 των 350 εκατ. δολαρίων έχει πετάξει μόλις 30 ώρες – Γιατί πηγαίνει για σκραπ;

Μέσα σε μία πτήση-φάντασμα: Πώς είναι να είσαι ο μοναδικός επιβάτης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News