Business & Finance Σάββατο 20/05/2023, 16:24
BUSINESS & FINANCE

Οι αγορές φοβούνται πολιτικό αδιέξοδο – Hedge funds σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα

Οι αγορές φοβούνται πολιτικό αδιέξοδο – Hedge funds σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα

Hedge funds σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα –ποντάρουν δηλαδή στην πτώση των τιμών τους- καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης μετά τις αυριανές εκλογές.

Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων τα οποία έχουν δανειστεί επενδυτές για short έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. δολάρια, από περίπου 65 εκατ. δολάρια που ήταν στις αρχές του έτους.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπερ-αποδώσει έναντι των τίτλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών φέτος και τον περασμένο μήνα η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές από σταθερές, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία έχασε το 2010.

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπερ-αποδώσει έναντι των άλλων της Ευρωζώνης εδώ και καιρό, άρα η αύξηση των short πηγαίνει κόντρα στο γενικό (αισιόδοξο) αφήγημα στην Ελλάδα», λέει στους FT ο Antoine Bouvet, της ING. «Μέχρι στιγμής, η προοπτική των εκλογών δεν έχει επιβραδύνει τις επιδόσεις των ομολόγων, αλλά θα πρέπει να δούμε μετά τα αποτελέσματα».

Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου έχει συρρικνωθεί από τις 2,8 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο στις 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτό τον μήνα.

Όπως σημειώνει ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Rabobank, οι επενδυτές τοποθετούνται τώρα με αυτό τον τρόπο γιατί εάν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο, θα υπάρξει αβεβαιότητα στις αγορές.

Πάντως, παρά την αύξηση των short, το συνολικό ύψος των θέσεων αυτών παραμένει μικρό σε σχέση με το συνολικό ελληνικό χρέος, που προσεγγίζει τα 400 δισ.  ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών του επίσημου τομέα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, οι short θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεπεράσει και τα 15 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

UniCredit για εκλογές: Πιθανή αλλαγή status quo – Οι προοπτικές της οικονομίας

ING: Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται τις επαναληπτικές εκλογές

Societe General: Όχι επενδυτική βαθμίδα από Fitch στις 9 Ιουνίου – Εμπόδιο οι εκλογές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News