Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 22:43
ΒUSINESS & FINANCE

Αμερικανικά νοικοκυριά: Αυξήθηκε το χρέος τους κατά 148 δισ.δολάρια στο α’ τρίμηνο

Αμερικανικά νοικοκυριά: Αυξήθηκε το χρέος τους κατά 148 δισ.δολάρια στο α’ τρίμηνο

Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ εμφάνισαν σημάδια αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στο πρώτο τρίμηνο, με τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών να μην μειώνονται όπως συμβαίνει συνήθως στην αρχή του έτους και με τις καθυστερήσεις να αυξάνονται για τα περισσότερα είδη καταναλωτικών δανείων.

Τα νοικοκυριά πρόσθεσαν 148 δισ. δολάρια σε συνολικό χρέος, ανεβάζοντας το σύνολο στα 17,05 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με μια έκθεση της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης. Τα υπόλοιπα είναι τώρα 2,9 τρισ. δολάρια υψηλότερα από ό,τι λίγο πριν την πανδημία.

Οι καταναλωτές συνήθως δημιουργούν περισσότερα χρέη από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του έτους, κατά την περίοδο των εορτών και στη συνέχεια μειώνουν αυτά τα υπόλοιπα στην αρχή του επόμενου έτους, μερικές φορές με τη βοήθεια επιστροφών φόρων. Αλλά για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, αυτό δεν συνέβη φέτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένα νοικοκυριά υφίστανται πίεση από τις υψηλότερες τιμές και μπορεί να βασίζονται σε πιστωτικές κάρτες για να διατηρήσουν τις δαπάνες τους.

Νέα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα ανά τύπο δανείου

Παρότι τα ποσοστά καθυστερήσεων παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά, αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό

Source: Federal Reserve Bank of New York

Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών παρέμειναν σταθερά στο πρώτο τρίμηνο, στα 986 δισ. δολάρια, αντισταθμίζοντας την τυπική τάση μείωσης του υπολοίπου τα πρώτα τρίμηνα», σύμφωνα με την έκθεση.

Το συνολικό ποσοστό καθυστερήσεων παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 2,6%. Όμως, η αναλογία του χρέους που κατέστη ληξιπρόθεσμο – που σημαίνει ότι καθυστέρησε τουλάχιστον 30 ημέρες – αυξάνεται για τους περισσότερους τύπους δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών και του χρέους αυτοκινήτων.

Οι τάσεις στο στεγαστικό χρέος

Η χορήγηση ενυπόθηκων δανείων μειώθηκε απότομα στο πρώτο τρίμηνο, στα 324 δισ. δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Αυτό συνέβη μετά από μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν επειδή οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Fed ξαφνικά θα τερμάτιζε τις αγορές ενεργητικού της. 

Το στεγαστικό χρέος κυριαρχεί στο χρέος των νοικοκυριών των ΗΠΑ

Περισσότερο από το 70% του χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών είναι στεγαστικό ενυπόθηκο χρέος

Source: Federal Reserve Bank of New York

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν σε καλύτερη θέση για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά με την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων τους για να μειώσουν σημαντικά τις μηνιαίες πληρωμές τους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News