Business & Finance Δευτέρα 20/02/2023, 23:00
ΒUSINESS & FINANCE

Έρευνα: Είστε εσωστρεφείς; Αυτά είναι τα δύο μυστικά για θετικές σχέσεις στην εργασία

Έρευνα: Είστε εσωστρεφείς; Αυτά είναι τα δύο μυστικά για θετικές σχέσεις στην εργασία

Ξεχάστε τα χρήματα, μια επιτυχημένη καριέρα ή την άσκηση: Το Νο. 1 κλειδί για την ευτυχία βρίσκεται στις θετικές σχέσεις, σύμφωνα με μια 85χρονη μελέτη από ερευνητές του Χάρβαρντ.

Αυτά είναι υπέροχα νέα για οποιονδήποτε είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τη συνδρομή του στο γυμναστήριο – όμως για τους εσωστρεφείς, τα νέα μπορεί να φαίνονται πιο περίπλοκα.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, οι εξωστρεφείς φαίνεται να κατέχουν πιο περίοπτη θέση, ειδικά όταν πρόκειται για τη δημιουργία δεσμών που οδηγούν στην ευτυχία.

Όμως, όπως λέει η Mary Shapiro, βοηθός καθηγητή στη Σχολή Επιχειρήσεων του Simmons University στη Βοστώνη, η πορεία προς την ανάπτυξη σχέσεων που τελικά σε ανταμοίβουν μπορεί απλώς να φαίνεται διαφορετική για τους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς.

Όταν οι εσωστρεφείς βρίσκουν την ευτυχία σε θετικές σχέσεις, πιθανότατα παίρνουν αυτή την αξία από έναν μικρότερο αριθμό «βαθύτερων, πιο μακροπρόθεσμων, πιο αργών» συνδέσεων, είπε η Shapirο.

«Το κλειδί είναι να ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, να χτίσετε και να διατηρήσετε αυτές τις σχέσεις – και είναι πιο εύκολο αν γνωρίζετε μερικές βασικές συμβουλές», σημειώνει.

Ανακαλύψτε τα δυνατά σας σημεία

Οι εσωστρεφείς συχνά έχουν υποτιμημένες ηγετικές δεξιότητες, όπως βαθιά σκέψη ή προσοχή. Η δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων ξεκινά με τον εντοπισμό και την ανάπτυξη αυτών των φυσικών χαρακτηριστικών, καθώς αυτό θα βοηθήσει τους άλλους να εκτιμήσουν τις μοναδικές δυνάμεις σας, λέει η Shapiro.

Για να αποκτήσετε ένα πραγματικά ολοκληρωμένο πορτρέτο των καλύτερων χαρακτηριστικών σας, η Shapiro προτείνει μια εν δυνάμει τρομακτική δραστηριότητα: Απευθυνθείτε σε κάποια άτομα με τα οποία είχατε συνεργαστεί στο παρελθόν και ζητήστε τους να αποτυπώσουν στο χαρτί σύντομα στιγμιότητα που φάνηκαν τα δυνατά σας σημεία.

Αυτή η άσκηση με μαθητές είναι «το πιο δυνατό πράγμα», είπε η Shapiro.

Μοιραστείτε τα με τους ανθρώπους γύρω σας

Κάθε φορά που αποκτάτε ένα νέο αφεντικό ή συνάδελφο, γνωστοποιήστε τους τα δυνατά σας σημεία – ή, αν σας φαίνεται άβολο, τουλάχιστον δώστε τους ένα στίγμα του τρόπου εργασίας σας. Ίσως δεν είστε ο πιο ομιλητικός στις συναντήσεις, αλλά έχετε πολλές νέες ιδέες. Ίσως χρειάζεστε λίγο χρόνο ησυχίας κάθε μέρα για να ολοκληρώσετε την πιο πιεστική δουλειά σας.

Στη συνέχεια, αντιστρέψτε τους ρόλους και στο πλαίσιο αυτό η Shapiro αναφέρει: Ρωτήστε το αφεντικό σας τι χρειάζεται από εσάς για να δει ότι «συνεισφέρετε πλήρως» στην ομάδα σας. Θέλουν να προτείνετε τουλάχιστον μερικές ιδέες σε κάθε συνάντηση; Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε εκδηλώσεις;

«Το να ενεργείς ως εξωστρεφής» στη δουλειά μπορεί να είναι κουραστικό, είπε η Shapiro. Η έγκαιρη γνώση των υποχρεώσεών σας θα σας βοηθήσει να μεριμνήσετε για την κοινωνική σας ενέργεια – μειώνοντας τα πάντα, από τις ομαδικές συναντήσεις μέχρι τα κοκτέιλ πάρτι.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Μήπως είστε ο ενοχλητικός συνάδελφος στη δουλειά; Πώς θα το καταλάβετε

Πώς να δικτυωθείτε – Συμβουλές προς τους νέους από έναν CEO

Πώς να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση: Αποφύγετε αυτά τα 4 λάθη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News