Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 21:48
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για τη μείωση του πληθωρισμού

Πάουελ: Έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για τη μείωση του πληθωρισμού

Το μήνυμα ότι οι συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα έχουν βελτιωθεί έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος χαρακτήρισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα υγιές και ανθεκτικό.

Η προσοχή της Fed παραμένει, όπως είπε, στη διττή εντολή της, που είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2% καθώς χωρίς σταθερότητα των τιμών δεν θα μπορέσει να επιτύχει μία σταθερά ισχυρή αγορά εργασίας. 

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα είναι εξαρτημένη από τα μακροοικονομικά στοιχεία προκειμένου να αποφασιστεί το εύρος των επόμενων επιτοκιακών αυξήσεων

«Κοιτάζοντας μπροστά, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας τη στροφή στη νομισματική πολιτική χωρίς ωστόσο να θεωρείται και δεδομένη η παύση των επιτοκιακών αυξήσεων. «Η τοποθέτησή μας ως προς τις μελλοντικές επιτοκιακές κινήσεις είναι σε εξέλιξη». 

Αναφερόμενος στη σημερινή αύξηση των επιτοκίων, ο Πάουελ είπε ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να φθάσει τα επιτόκια σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, το οποίο θα διατηρηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό. 

Διαμήνυσε ότι η δραστηριότητα στην αγορά στέγης παραμένει εξασθενημένη και εκτιμά ότι η αγορά εργασίας παραμένει «πολύ ισχυρή», παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η προσφορά και η ζήτηση στην απασχόληση επιστρέφουν σε μία πιο ισορροπημένη κατάσταση. Αντίστοιχα και οι αυξήσεις των μισθών έχουν παρουσιάσει κάποια σημάδια χαλάρωσης. 

Ο πληθωρισμός πάντως παραμένει πάνω από το στόχο αν και έχει μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, με τις πληθωριστικές πιέσεις ωστόσο να συνεχίζουν να είναι έντονες και γι΄αυτό «έχουμε να διανύσουμε ένα μακρύ δρόμο για τη μείωση του πληθωρισμού». Συμπλήρωσε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί τον αντίκτυπο της μέχρι τώρα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ειδικά στην αγορά στέγης και στις επενδύσεις. «Θα χρειαστεί χρόνος όμως για να γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της μέχρι σήμερα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής», τόνισε. 

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πάουελ ανέφερε ότι είναι πιθανόν να δεχθεί πιέσεις από τις πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες, καθώς τα προβλήματα από τις τράπεζες θα οδηγήσουν σε αυστηροποίηση των συνθηκών. Το μέγεθος του αντίκτυπου είναι αβέβαιο. Ωστόσο, έκανε λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης και όχι για ύφεση. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News