Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 16:05
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Έκπληξη από την αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και εννέα μήνες κατέγραψαν οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές εταιρείες τον Απρίλιο. Επιβραδύνεται η αύξηση των μισθών

ΗΠΑ: Έκπληξη από την αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και εννέα μήνες κατέγραψαν οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές εταιρείες τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 296.000 έναντι 142.000 θέσεων τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP Research Institute, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν τις μισές περίπου θέσεις. 

Παρότι ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εκτινάχθηκε τον περασμένο μήνα, η αύξηση των μισθών μετριάστηκε. Για όσους άλλαξαν δουλειά, η μέση αύξηση της ετήσιας αμοιβής ήταν 13,2% από 14,2% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Νοέμβριο του 2021.  

ΗΠΑ: Έκπληξη από την αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα-1

«Η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών δίνει το σαφέστερο μήνυμα για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Οι εργοδότες προσλαμβάνουν επιθετικά, ενώ κρατούν υπό έλεγχο τα μισθολογικά κέρδη καθώς οι εργαζόμενοι βγαίνουν από το περιθώριο. Τα δεδομένα μας δείχνουν επίσης ότι λιγότεροι άνθρωποι αλλάζουν δουλειά».

Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στις δουλειές τους είδαν αύξηση μισθών κατά 6,7% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, η οποία αναλύει τις μισθοδοσίες άνω των 25 εκατομμυρίων εργαζομένων στις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Fed δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αύξηση των μισθών, με τον πρόεδρο Jerome Powell να επισημαίνει επανειλημμένα ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει σήμερα το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης και στη συνέχεια να το διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να αφήσει το υψηλότερο κόστος δανεισμού να λειτουργήσει στην οικονομία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το δίλημμα της Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων προεξοφλεί η αγορά

ΗΠΑ: Δεν έπιασε τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ – Επιβράδυνση στο 1,1%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News