Business & Finance Πέμπτη 27/04/2023, 16:20
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Δεν έπιασε τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ – Επιβράδυνση στο 1,1%

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 3,7%, ενώ οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 0,4%. Μείωση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Δεν έπιασε τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ – Επιβράδυνση στο 1,1%

Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς η υποχώρηση στις επενδύσεις μέτρησε περισσότερο από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,1% το α’ τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, έναντι προβλέψεων για ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 2% το α’ τρίμηνο. 

Σημειωτέον ότι οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 3,7% σε υψηλό σχεδόν 2 ετών, μετά από αύξηση 1% το δ’ τρίμηνο του 2022. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών αντανακλά κέρδη τόσο σε αγαθά όσο και σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αγορών μηχανοκίνητων οχημάτων. Στον αντίποδα οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου των επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 0,4% το α’ τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την έναρξη της πανδημίας.

Τα στοιχεία καθρεφτίζουν την υποχώρηση της ζήτησης υπό το βάρος των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve και του αυξημένου πληθωρισμού. Ενώ η οικονομία ξεκίνησε δυναμικά στην αρχή του έτους, βοηθούμενη εν μέρει από τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έκαναν πίσω στις δαπάνες καθώς προχωρούσε το τρίμηνο.

Ανθεκτική η αγορά εργασίας

Ωστόσο, οι προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας. Η χαμηλή ανεργία και η επίμονη αύξηση των μισθών έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και να συνεχίσουν τις δαπάνες. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι τα νεότερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες, κατά 16.000. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Απασχόλησης, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας πρώτη φορά διαμορφώθηκε στους 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν οι αριθμός των αιτήσεων να διαμορφωθεί στις 248.000. 

Παράλληλα, ο προτιμώμενος δείκτης του πληθωρισμού της Fed αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε 4,9%, ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Τα στοιχεία Μαρτίου θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News