Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Περισσότερες των εκτιμήσεων οι νέες προσλήψεις το Νοέμβριο

ΗΠΑ: Περισσότερες των εκτιμήσεων οι νέες προσλήψεις το Νοέμβριο

Περισσότερες του αναμενομένου ήταν στις ΗΠΑ οι νέες προσλήψεις το Νοέμβριο, σε ένα μήνα στον οποίο οι εργοδότες προέβησαν σε αυξήσεις μισθών κι ενώ οι φόβοι για τον ερχομό ύφεσης έχουν επισκιάσει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Παράλληλα, η ισχυρή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, πυροδοτεί ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων εις μάκρον, καθώς όπως έχουν δηλώσει οι αξιωματούχοι της, η αγορά εργασίας όσο θα παραμένει ισχυρή θα συνεχίσουν με επιτοκιακές αυξήσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο μήνα οι νέες προσλήψεις εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου ανήλθαν στις 263.000, αισθητά υψηλότερα από τις 200.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα στοιχεία για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, καθώς οι νέες προσλήψεις εντέλει ήταν 281.000 αντί για 261.000 των πρώτων εκτιμήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες προσλήψεις παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα κι ενώ οι Big Tech όπως οι Amazon, Meta, Twitter έχουν απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους συνολικά. Παρά τις απολύσεις αυτές το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,7%. 

Βέβαια αυτό είναι και το παράλογο με την αμερικανική αγορά εργασίας, την ώρα που υπάρχουν άνεργοι στα τέλη Οκτωβρίου υπήρχαν διαθέσιμες 10,3 εκατ. θέσεις εργασίας, οι περισσότερες εξ αυτών στους κλάδους της εστίασης, της φιλοξενίας, όπως επίσης στον κλάδο υγείας και στην κοινωνική πρόνοια. 

Αναφορικά με τις αποδοχές, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,6% το Νοέμβριο, μετά την αύξηση της τάξεως του 0,5% τον Οκτώβριο. Η αύξηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2021 οι μισθοί να αυξηθούν κατά 5,1%, από 4,9%. Στη διάρκεια του έτους η μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή με βάση σύγκρισης το 2021, καταγράφηκε τον Μάρτιο της τάξεως του 5,6%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News