Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 16:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: «Τεμπέληδες» οι Αμερικανοί – Σε χαμηλό 75 ετών η παραγωγικότητα της εργασίας 

ΗΠΑ: «Τεμπέληδες» οι Αμερικανοί – Σε χαμηλό 75 ετών η παραγωγικότητα της εργασίας 

Την ώρα που η αμερικανική αγορά ταλανίζεται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αποκάλυψαν κι άλλη μια διάσταση για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Η παραγωγικότητά τους κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 75 ετών, την ίδια ώρα όμως που το κόστος εργασίας εκτινάχθηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η παραγωγικότητα της εργασίας (μετράει την παραγωγή έναντι των ωρών απασχόλησης) κατά τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς, βυθίστηκε στο -7,5% σε τριμηνιαία βάση, από 6,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό συνιστά το χαμηλότερο από το γ΄ τρίμηνο του 1047, σχεδόν δηλαδή 75 χρόνια πριν. 

Παράλληλα, το εργατικό κόστος (πόσα καταβάλλουν οι εργοδότες σε μισθούς και επιδόματα για κάθε παραγόμενη μονάδα ) πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 11,6% κατά το πρώτο τρίμηνο, φέρνοντας τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων στο 7,2%, ένα υψηλό από το γ΄ τρίμηνο του 1982. 

Και οι δύο τιμές είναι χειρότερες των εκτιμήσεων οι οποίες έκαναν λόγο για υποχώρηση της παραγωγικότητας της εργασίας στο -5,5% και αύξηση του εργατικού κόστους κατά 9,9%. 

Τα δεδομένα αυτά δεν συνάδουν με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ότι η αμερικανική αγορά εργασίας είναι ισχυρή (όπως και η αμερικανική οικονομία). 

Ξεχωριστή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, έδειξε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 19.000 στις 200.000 την προηγούμενη εβδομάδα κι έναντι εκτιμήσεων για 182.000 νέες αιτήσεις. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι νέες αιτήσεις παρέμεναν σταθερά υπό των 200.000, δείγμα ότι η ζήτηση για εργατικό προσωπικό είναι ισχυρή στις ΗΠΑ. 

Ωστόσο στην αγορά εργασίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρατηρείται το εξής παράδοξο, οι νέες θέσεις εργασίας να καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο στις 11,5 εκατ., εντούτοις στις ΗΠΑ υπάρχουν ακόμη άνεργοι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News