BUSINESS & FINANCE

Δύσκολη η αγορά σπιτιού για τους νέους – Ακόμα και με την επιδότηση

Δύσκολη η αγορά σπιτιού για τους νέους – Ακόμα και με την επιδότηση

Μικρότερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι σήμερα η «δεξαμενή» κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου», που επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικού δανείου προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο νέων (έως 39 ετών) στην αγορά κατοικίας. Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών (δηλαδή έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2007) και επιφανείας έως 150 τ.μ.

Τέτοια ακίνητα είναι δύσκολο να βρεθούν στις δημοφιλείς περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, εκτός κι αν πρόκειται για κτίρια της δεκαετίας του ’60 και του ’70 και οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν διαμερίσματα μικρής επιφανείας, της τάξεως των 50-65 τ.μ. Αν, αντιθέτως, τα προς απόκτηση διαμερίσματα πρόκειται να στεγάσουν μια νέα οικογένεια, τριμελή ή τετραμελή, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στραφούν προς άλλες περιοχές της Αττικής, όπως το κέντρο της Αθήνας ή τα δυτικά προάστια, όπου είναι περισσότερες οι επιλογές διαμερισμάτων επιφανείας 80-100 τ.μ. που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Στα σημεία αυτά είναι εφικτή η ανεύρεση κατοικιών 72 τ.μ. και 115 τ.μ. κατά μέσον όρο, ακόμη κι αν οι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν ακίνητα της τάξεως των 150.000 ευρώ, που θεωρείται και πιο εύλογο ποσό δεδομένης της οικονομικής επιφανείας των περισσοτέρων ενδιαφερομένων. Αν, πάντως, επιλέξουν να εξαντλήσουν το όριο των 200.000 ευρώ που επιδοτείται, είναι εφικτή η αγορά 125 τ.μ. στους Αμπελοκήπους, 137 τ.μ. στα Εξάρχεια, 117 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή ή 166 τ.μ. στο Περιστέρι. Ασφαλώς τα παραπάνω αφορούν ακίνητα μεγάλης ηλικίας, συνήθως άνω των 30-40 ετών. Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση πραγματικές τιμές που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2022 μέσω του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς.

Το κόστος της ανακαίνισης

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η εύρεση του κατάλληλου ακινήτου δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες, όπως η περιοχή και το σημείο που βρίσκεται, ο όροφος, η ποιότητα κατασκευής και η κατάστασή του, η εσωτερική διαμόρφωση και άλλες παροχές, όπως π.χ. θέση στάθμευσης, ή αποθήκη. Επίσης, σε σχέση με πριν από την πανδημία το απόθεμα των κατοικιών που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ταυτόχρονα είναι σε θέση να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι σαφώς μικρότερο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εντοπιστούν ακίνητα που ναι μεν να χρήζουν ανακαίνισης, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρονται και με το ανάλογο χαμηλό τίμημα. Στην αγορά αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες ζητούν πολύ πιο υψηλές τιμές σε σχέση με την κατάσταση των ακινήτων τους και τα κόστη που πρέπει να επωμιστεί ο αγοραστής για να τα ανακαινίσει.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η πλειονότητα των προσιτών διαμερισμάτων που πωλούνταν έχει ήδη απορροφηθεί, χωρίς να έχει αντικατασταθεί επαρκώς ή όπου αυτό έχει συμβεί τα ακίνητα διατίθενται σε σαφώς υψηλότερες τιμές –π.χ. σε σχέση με το 2019 τουλάχιστον 20%-25% υψηλότερες–, με αποτέλεσμα αρκετά εξ αυτών να μην μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω ζητούμενης τιμής ή λόγω της οικονομικής αδυναμίας των ενδιαφερομένων να ανταποκριθούν σε τέτοιο ύψος τιμής.

Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πως κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρούν να επωφεληθούν του προγράμματος, προχωρώντας σε ανατιμήσεις. Υπάρχουν αναφορές για απότομες αυξήσεις των τιμών κατά 20.000-30.000 ευρώ σε σχέση με την περίοδο πριν από την έναρξη του προγράμματος, δείγμα της προσπάθειας ορισμένων να κερδοσκοπήσουν. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος θα καταβληθεί μέσω στεγαστικού δανείου, τέτοιες προσπάθειες θα είναι πιο δύσκολο να καρποφορήσουν, καθώς θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της αξίας του ακινήτου από τον μηχανικό της τράπεζας. Αν λοιπόν υπάρχει μεγάλη απόκλιση, τότε η διαφορά (ανάμεσα στην τιμή που αποτιμά το ακίνητο η τράπεζα και τη ζητούμενη) θα πρέπει να καλυφθεί από τον εκάστοτε δικαιούχο.

Στο κέντρο της Αθήνας ή στα δυτικά προάστια οι περισσότερες επιλογές για διαμερίσματα επιφανείας 80-100 τ.μ.

Ανταγωνισμός από ξένους

Επιπλέον, σε κάποιες συνοικίες του κέντρου οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να διαχειριστούν και τον ανταγωνισμό από τους ξένους επενδυτές. Οι τελευταίοι, ιδίως όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος, ή όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση (συχνά και τα δύο), κινούνται για την απόκτηση κατοικιών σε συνοικίες όπως το Παγκράτι, η Κυψέλη, το Κουκάκι και οι Αμπελόκηποι. Ως εκ τούτου, σε πολλές περιπτώσεις οι ζητούμενες τιμές στις περιοχές αυτές ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, καθώς οι ιδιοκτήτες τους προσδοκούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, παρά να πουλήσουν σε Ελληνες. Στο πλαίσιο αυτό, οι επαγγελματίες του κλάδου συστήνουν στους ενδιαφερομένους να κινηθούν προς λιγότερο δημοφιλείς περιοχές, όπως π.χ. Κάτω Πατήσια, Σεπόλια, Ζωγράφου, Γαλάτσι και Νέα Φιλαδέλφεια, που δεν αποτελούν «στόχους» ξένων αγοραστών.

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 20.000 αιτήσεις, μόνο 1.350 έχουν βρει ακίνητο

Εγκλωβισμένοι στο πατρικό σπίτι οι νέοι

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας μπορούν να βρουν ακίνητο οι νέοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News