Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 16:07
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Απρόσμενη υποχώρηση στις τιμές παραγωγού

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) επιβράδυνε τον Μάρτιο στο 2,7% σε ετήσια βάση από 4,9% τον Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Απρόσμενη υποχώρηση στις τιμές παραγωγού

Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δείχνουν οι τιμές χονδρικής που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, μια μέρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά μικρή άνοδο του δομικού πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) επιβράδυνε τον Μάρτιο στο 2,7% σε ετήσια βάση από το 4,9% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0%.

Σημειωτέον ότι ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές κατηγοριών όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, έδειξε απροσδόκητη επιβράδυνση σε μηνιαία βάση κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή άνοδο 0,2%, όπως και τον Φεβρουάριο. Αλλά και σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε επίσης σημαντικά στα 3,4% από το 4,8% του Φεβρουαρίου, όσο περίμεναν και οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποίο ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση εδώ και έναν χρόνο. Ο δείκτης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,1% το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,4% το ίδιο διάστημα. Ο δομικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τον ευρύτερο δείκτη τιμών καταναλωτή περισσότερο από κάθε άλλη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η μείωση του πληθωρισμού γίνεται μία αργή και επώδυνη διαδικασία

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 5% – Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News