Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 21:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχοι της Fed βλέπουν υψηλότερα επιτόκια –Είναι προσωρινές οι νέες πιέσεις στις τιμές;

Αξιωματούχοι της Fed βλέπουν υψηλότερα επιτόκια –Είναι προσωρινές οι νέες πιέσεις στις τιμές;

Αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν σε επίπεδα υψηλότερα απ΄αυτά που αναμενόταν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, μετά τα νέα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. 

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν τόνισε ότι «εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται σε επίπεδα άνω του στόχου, ενδεχομένως να πρέπει να κάνουμε περισσότερα». 

Αντίστοιχα, η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ντάλλας, Λόρι Λόγκαν, διαμήνυσε ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων για παρατεταμένη περίοδο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές των οικονομικών συνθηκών ή για να αντισταθμίσουμε την όποια ανεπιθύμητη χαλάρωση των συνθηκών». 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου, που έδειξαν ότι αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 6,4% από το 6,5%, απέχοντας κατά πολύ από το στόχο του 2%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5%, που ήταν μεν αναμενόμενο, όμως πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια τριών μηνών.  

Στο ίδιο μήκος κλίματος και οι δηλώσεις του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφια, Πάτρικ Χάρκερ, ο οποίος είπε ότι η Fed έχει ακόμη πολύ δουλειά να κάνει για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός ομαλοποιείται, όμως υποχωρεί με πολύ αργό ρυθμό», αναφέρει ο Μπάρκιν.

Οικονομολόγοι της Barclays και της Monetary Policy Analytics βλέπουν τώρα τη Fed να ανεβάζει το τερματικό επιτόκιο στο 5,25% έως 5,5%. «Η υψηλότερη πρόβλεψη αντανακλά την άποψή μας ότι η Fed θα πρέπει να δει μία χειροπιαστή επιβράδυνση της αγοράς εργασίας για να πεισθεί ότι οι μισθοί βρίσκονται στο δρόμο που θα βοηθήσουν τον πληθωρισμό να επιστρέψει στο στόχο του 2%, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου», εκτιμούν οικονομολόγοι της Barclays. 

H Λόγκαν βλέπει δύο κινδύνους για τη νομισματική πολιτική αυτή τη στιγμή: ότι έχει κάνει πολύ λίγα μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα να επιστρέφει ο πληθωρισμός προκαλώντας υπερβολικό πόνο στην αγορά εργασίας. Ο πιο σημαντικός κίνδυνος είναι ότι η Fed κάνει υπερβολικά λίγα, αναφέρει. 

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις αυξήσεις των τιμών υπηρεσιών, οι οποίες πυροδοτούνται εν μέρει από τις ελλείψεις εργαζομένων. 

Όλοι αποφεύγουν τη λέξη «προσωρινός»

Αναλυτές του Reuters επισημαίνουν ωστόσο ότι ενώ ο δρόμος προς τον χαμηλό πληθωρισμό είναι δύσβατος, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αγορά στέγης ευθύνεται για το ήμισυ της ανόδου του Ιανουαρίου. Ωστόσο, τα στοιχεία για το κόστος ενοικίων, τα οποία περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για το τί θα πλήρωναν οι ενδιαφερόμενοι εάν νοίκιαζαν μία κατοικία, βασίζονται σε αλλεπάλληλα στοιχεία που σημαίνει ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες για να φανεί τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά στέγης. Το πιο αξιόπιστο μέτρο, όπως ο δείκτης της Zillow, δείχνει ότι οι τιμές υποχωρούν τους τελευταίους τέσσερις μήνες. 

Την ίδια στιγμή, οι τιμές βενζίνης και φυσικού αερίου αυξήθηκαν 2,4% και 6,7% αντίστοιχα. Όμως, η μέση τιμή βενζίνης έχει υποχωρήσει 2,8% μέχρι στιμής τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου υποχωρούν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Και ένας από τους βασικούς παράγοντες των υψηλότερων τιμών τροφίμων έχει αρχίσει να υποχωρεί: οι τιμές αυγών αυξήθηκαν 8,5% εξαιτίας της έξαρσης της γρίππης των πτηνών. Όμως, η εξασθενημένη ζήτηση αντέστρεψε την τάση , σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι παράγοντες που κρατούν τις τιμές αυξημένες φαίνεται να ήταν προσωρινοί. Έχοντας «καεί» με τον χαρακτηρισμό αυτό – ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε χαρακτηρίσει προσωρινό τον πληθωρισμό στην αρχή του – δεν θέλει ούτε καν να αναφέρει τη λέξη αυτή τώρα – όμως θα το «πουν» τα ίδια τα στοιχεία αντί γι΄αυτόν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters  

 

Διαβάστε επίσης:

Μετά τον πληθωρισμό: Οριακά κέρδη για Ευρώπη, o Dow με πτώση άνω των 100 μονάδων

ΗΠΑ: Στο 6,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News