Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 21:02
ΒUSINESS & FINANCE

E.E.: Η ΕΚΤ θα δίδει σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τραπεζική πτώχευση

E.E.: Η ΕΚΤ θα δίδει σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τραπεζική πτώχευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα σχέδια για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαχείριση των χρεοκοπημένων τραπεζών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διασωθούν με χρήμα των φορολογουμένων αλλά με δικά τους κεφάλαια, σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε. που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters.

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τις αρχές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να προειδοποιούν εγκαίρως εάν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης κάποιας τράπεζας, αναφέρουν τα έγγραφα.

Οι νέες προτάσεις λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο αυξημένης προσοχής προς το τραπεζικό σύστημα μετά τη συγχώνευση της Credit Suisse με τη UBS και την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank. 

Η ΕΕ στοχεύει να επικαιροποιήσει τους κανόνες για την αντιμετώπιση πτωχευμένων τραπεζών που θεσπίστηκαν μετά την χρηματοικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν το λογαριασμό για τις χρεοκοπημένες τράπεζες.

Έκτοτε, η χρήση των κανόνων «εξυγίανσης» ευρωπαϊκών τραπεζών είναι περιορισμένη και πρέπει να επικαιροποιηθούν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε κατηγορία τράπεζας, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Μέχρι σήμερα, πολλές τράπεζες μικρότερου ή μεσαίου μεγέθους που πτωχεύουν έχουν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων που συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων αντί του πλαισίου ασφαλείας που χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες, όπως το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στην Τραπεζική Ένωση, που μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην εξυγίανση» σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο.

Οι τράπεζες συνεισφέρουν στο SRF, που διοικείται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΕ (SRB), το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στο κλείσιμο τραπεζών που πτωχεύουν.

Οι προτάσεις θα καταστήσουν τους κανόνες «κατάλληλους για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ ανεξάρτητα από το μέγεθος, το επιχειρηματικό μοντέλο και το πλαίσιο ευθυνών τους, ακόμη και για τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες, εάν απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες».

Τα κράτη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις προτάσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν στις 18 Απριλίου.

Η ΕΚΤ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που ρυθμίζουν τις μικρότερες τράπεζες, θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν το SRB «αρκετά νωρίς» εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης μιας τράπεζας, τονίζεται στα έγγραφα.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την εξουσία να αποσύρουν την άδεια μιας τράπεζας σε μια τέτοια κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα αναλάβει νέο ρόλο και θα ελέγχει αν οι τράπεζες μπορούν να εκκαθαριστούν ομαλά σε περίοδο κρίσης, ενώ παράλληλα θα διεξάγει πανευρωπαϊκές ασκήσεις για να συγκρίνει πως εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες εξυγίανσης στο σύνολο των κρατών μελών. 

Οι προτάσεις θέτουν κοινά κριτήρια για τη βελτίωση και την εναρμόνιση του επιπέδου προστασίας των καταθετών, αλλά δεν ρυθμίζουν τα διαφορετικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι χώρες, όπως τα θεσμικά συστήματα προστασίας ή το χρηματοδοτούμενο από τις ίδιες τις τράπεζες δίχτυ ασφαλείας, που είναι γνωστό ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας» (IPS).

Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει την Ε.Ε. να μην παραβιάσει τους κανόνες για τα IPS. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Συστάσεις προς Κομισιόν για το νέο μοντέλο διάσωσης τραπεζών

Ε.Ε.: Θέλει να κάνει πιο εύκολη την εκκαθάριση των μεσαίου μεγέθους τραπεζών

Moody’s: Ανθεκτικές στη νομισματική σύσφιγξη οι ελληνικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News