Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 22:00
ΒUSINESS & FINANCE

E.E.: Προς χαλάρωση οι κανόνες για τις ευρωπαϊκές θυγατρικές ξένων τραπεζών

E.E.: Προς χαλάρωση οι κανόνες για τις ευρωπαϊκές θυγατρικές ξένων τραπεζών

Xαλάρωση των κανονισμών που ισχύουν για τις θυγατρικές ξένων τραπεζών στην Ε.Ε. εξετάζει η Τσεχική Προεδρία, που σημαίνει ότι τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στην Ε.Ε. δεν θα γίνονται αυτομάτως πιο κοστοβόρα εάν οι δραστηριότητές τους ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο «συστημικό» μέγεθος, το σημείο δηλ. που θα μπρούσε να προκαλέσει αναταράξεις σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.  

Η Κομισιόν είχε ξαφνιάσει τις ξένες τράπεζες πέρυσι τον Οκτώβριο όταν πρότεινε ότι θα καταστήσει πιο αυστηρό το εποπτικό πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο οι ξένες τράπεζες μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους εντός της Ε.Ε..

Η Τσεχική Προεδρία ανακοίνωσε τώρα ότι η πρόταση που υποχρεώνει τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών να τοποθετήσουν «ρευστοποιήσιμο ενεργητικό» σε ειδικό λογαριασμό θα πρέπει να αποσυρθεί. Σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα κριτήρια προκειμένου να αξιολογηθεί εάν το υποκατάστημα μίας ξένης τράπεζας είναι «συστημικό», που σημαίνει ότι θα πρέπει να μετατραπεί σε θυγατρική. 

Η μετατροπή υποκαταστήματος σε θυγατρική προϋποθέτει την τοποθέτηση μεγαλύτερου κεφαλαίου καθώς και πιο στενή εποπτεία από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, όπως η ΕΚΤ. 
  
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News