Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 14:57 ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ασφάλιση μεταφορών: Ποιος φέρει την ευθύνη για την ασφάλιση του εμπορεύματος

Ασφάλιση μεταφορών: Ποιος φέρει την ευθύνη για την ασφάλιση του εμπορεύματος

Η ασφάλιση μεταφορών απευθύνεται σε επιχειρήσεις που θέλουν να ασφαλίσουν τα μεταφερόμενα εμπορεύματά τους από φυσική ζημιά, απώλεια ή φθορά κατά τη διάρκεια εισαγωγής τους στη χώρα, εξαγωγής τους σε προορισμό του εξωτερικού ή διακίνησης τους εντός συνόρων. Είτε το εμπόρευμα αφορά τρόφιμα, είτε ζώα, είτε λοιπά αγαθά, οι επιχειρηματίες και οι εκάστοτε εισαγωγείς/εξαγωγείς πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των εμπορευμάτων τους σε περίπτωση που αυτά καταστραφούν, αλλοιωθούν ή κλαπούν και για αυτό το λόγο θα πρέπει να ασφαλίζουν την τιμολογιακή αξία του εμπορεύματος τους.   

Στην αντίπερα όχθη, οι μεταφορείς, για να προστατέψουν την ευρωστία της επιχείρησής  τους σε περίπτωση ατυχήματος που θα επιφέρει ζημιά στο μεταφερόμενο εμπόρευμα (με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης αυτού να στραφεί νομικά εναντίον  τους), καλό είναι να έχουν ενεργό συμβόλαιο αστικής ευθύνης μεταφορέων και διαμεταφορέων τόσο για εθνικές όσο και για διεθνείς μεταφορές, έτσι ώστε να καλύπτουν τις τυχόν ευθύνες του οδηγού τους που μπορεί να προκύψουν από λάθη και παραλείψεις ή σειρά άλλων ευθυνών που μπορεί να εμφανιστούν.  

Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες του εμπορεύματος πρέπει να έχουν ασφαλίσει την αξία των αγαθών που επιθυμούν να μετακινήσουν από ένα σημείο σε ένα άλλο και οι μεταφορείς πρέπει να έχουν ασφαλισμένη την αστική τους ευθύνη μεταφοράς αυτών των αγαθών σε περίπτωση ατυχήματος. Με αυτό το τρόπο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι καλυμμένα, καθώς ο μεν μεταφορέας είναι ασφαλισμένος για την ευθύνη του να μεταφέρει τα προϊόντα από τον πωλητή στον αγοραστή και ο δε ιδιοκτήτης του εμπορεύματος έχει ασφαλισμένη την αξία του εμπορεύματος του μέχρι αυτό να παραδοθεί στον προορισμό του.  

Οι διεθνοποιημένοι κανόνες ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων  

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, ο κλάδος της μεταφοράς εμπορευμάτων διέπεται από διεθνείς ρήτρες ασφάλισης του Ινστιτούτου Ασφαλιστών του Λονδίνου. Οι συγκεκριμένες τρεις ρήτρες Institute Cargo Clauses «A», «Β» & «C» εφαρμόζονται σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου και συνοδεύονται από δεκάδες άλλες εξειδικευμένες ρήτρες που σχετίζονται με το είδος των εμπορευμάτων όπως επίσης από τις ρήτρες πολέμου «Institute War Clause» και τις ρήτρες απεργιών «Institute Strike Clause».   

Institute Cargo Clause «A»

Η συγκεκριμένη ρήτρα καλύπτει τις ζημιές που δεν εξαιρούνται ονομαστικά και σε αυτήν μπορούν να προστεθούν ειδικές ρήτρες ασφάλισης που έχουν ως στόχο την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών του ασφαλισμένου.

Institute Cargo Clause «Β»  

Η συγκεκριμένη ρήτρα καλύπτει ζημιές ολικής ή μερικής απώλειας, που οφείλονται σε εισροή υδάτων στο μεταφορικό μέσο ή αποθηκευτικό χώρο (με εξαίρεση το νερό βροχής), απώλεια εμπορεύματος κατά τη φωτοεκφόρτωση σε πλοίο, ζημιές από σεισμό, κεραυνό, απώλεια εμπορεύματος στη θάλασσα λόγω κύματος όπως επίσης όλους τους κινδύνους που καλύπτει η ρήτρα C.  

Institute Cargo Clause «C»   

Η ρήτρα «C» αποτελεί την πιο περιορισμένη κάλυψη και προστατεύει του ιδιοκτήτες των εμπορευμάτων έναντι των πιο βασικών ζημιών κατά τη διάρκεια μεταφοράς όπως π.χ. η μερική/ ολική ζημιά ή απώλεια από πρόσκρουση ή σύγκρουση μεταφορικών μέσων, ανατροπή, εκτροχιασμό χερσαίου μεταφορικού μέσου, έκρηξη ή πυρκαγιά.   

Μερικές χρήσιμες επισημάνσεις  

Είναι λάθος ο μεταφορέας να ασφαλίζει το εμπόρευμα που μεταφέρει καθώς τα συμβόλαια πρέπει να τα συνάπτουν μόνο όσοι έχουν έννομο συμφέρον. Επίσης την όποια αποζημίωση την λαμβάνει μόνο ο ιδιοκτήτης του εμπορεύματος. Η διπλασφάλιση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στον συγκεκριμένο κλάδο δημιουργώντας προβλήματα στο στάδιο της αποζημίωσης. Ο εμπορικός κόσμος οφείλει να ασφαλίζει τα εμπορεύματα του και οι μεταφορές την αστική τους ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί μπορούν να συμβουλέψουν τόσο τους μεταφορείς όσο και τους εμπόρους για την ασφάλιση μεταφορών είναι οι εξειδικευμένοι Ασφαλιστικοί Πράκτορες και Μεσίτες Ασφαλίσεων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News