Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 21:28
ΒUSINESS & FINANCE

Επιχειρήσεις ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πτώση κερδών από το 2020

Επιχειρήσεις ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πτώση κερδών από το 2020

Aντιμέτωπη με την πιο απότομη πτώση κερδών από τις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η εταιρική Αμερική, σύμφωνα με προβλέψεις της Wall Street, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα περιθώρια κέρδους και ο φόβος μίας επικείμενης ύφεσης συγκρατεί τη ζήτηση. 

Οι εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσουν μείωση κερδών κατά 6,8% στο πρώτο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την αντίστοιχη περίπου 30% που είχαν παρουσιάσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. 

Εν αναμονή της έναρξης ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, που αρχίζει αυτή την Παρασκευή με τρεις κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ, κλάδοι, όπως ενέργεια και επιλεγμένα καταναλωτικά είδη, αναμένεται να παρουσιάσουν υψηλές επιδόσεις. Ωστόσο, ο συνδυασμός της εξασθενημένης καταναλωτικής ζήτησης, των πιο αυστηρών πιστωτικών συνθηκών και της πτώσης των τιμών εμπορευμάτων έχει οδηγήσει σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη σε μία σειρά από κλάδους. 

«Όταν κοιτάζει κάποιος το κόστος των μισθών και το κόστος κεφαλαίου, θα διαπιστώσει ότι τα περιθώρια κέρδους θα δεχθούν πιέσεις. Οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν κάποια τιμολογιακή ισχύ, όμως ο όγκος των πωλήσεών τους μειώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στάσιμος», αναφέρει ο Τζακ Αμπλιν, επικεφαλής επενδύσεων της Cresset Capital. 

Oι δυσοίωνες προοπτικές μεταξύ των αναλυτών της Wall Street έρχονται σε αντίθεση με τη σχετικά δυναμική αγορά, με τον S&P 500 να ενισχύεται περισσότερο από 6% από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, μόλις 20 μετοχές εκπροσωπούν το 90% αυτής της ανόδου. Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα κάποιων τεχνολογικών εταιρειών, ειδικά των μεγαλύτερων, μία εξέλιξη ωστόσο που αποκρύπτει τη γενικότερη χλιαρή επίδοση της γενικότερης χρηματιστηριακής αγοράς. 

Αναλυτές έτρεφαν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες εν αναμονή του τριμήνου, κάνοντας λόγο για μία μείωση πολύ μικρή μόλις 0,3% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022. Μόνο για τις εταιρείες κοινής ωφελείας, ο πήχης είναι σήμερα υψηλότερα απ΄ό,τι ήταν στην αρχή του τριμήνου. 

Περισσότερες επιχειρήσεις απ΄ό,τι συνήθως σηματοδότησαν εξασθένηση στο πρώτο τρίμηνο, με 78 να δίδουν αρνητική καθοδήγηση για τα κέρδη ανά μετοχή – μία ένδειξη ότι η εταιρεία δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προβλέψεις της – ξεπερνώντας το πενταετή μέσο όρο κατά 37%. Ο κλάδος ημιαγωγών απηύθυνε 11 τέτοιου είδους προειδοποιήσεις. 

Επιχειρήσεις ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πτώση κερδών από το 2020-1

Από τους 11 κλάδους του δείκτη S&P 500, αυτός των πρώτων υλών αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα όσον αφορά στην κερδοφδορία του, της τάξης του 35,6%. 

Οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Φεβρουάριο, ενώ αναλυτές περίμεναν ανάκαμψη στο αγοραστικό ενδιαφέρον. Καθώς οι αγορές αγαθών μειώνονται, η αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες αναμένεται να καταστήσει τον κλάδο τον κορυφαίο σε επιδόσεις στο τρίμηνο με αύξηση κερδών κατά 34%, χάρη στη δυναμική του κλάδου υγείας. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση αναμένεται να παρουσιάσει ο κλάδος βαριάς βιομηχανίας με κέρδη 12,6%. 

Επίσης, παρά την πρόσφατη αναστάτωση του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ, ο χρηματοοικονονικός τομέας αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κερδών κατά 2,4%, ενώ από πλευράς εσόδων αναμένεται να καταγράψει την καλύτερη επίδοση με άνοδο 9,1% συγκριτικά με το μέσο όρο 1,8%. Citigroup, Wells Fargo και JPMorgan θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την Παρασκευή, ανοίγοντας την αυλαία των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

MLIV Pulse: Ζοφερά προμηνύονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου για τις τεχνολογικές

Michael Wilson (Morgan Stanley): Μπαίνουμε στη βίαιη αρχή του τέλους του bear market

BlackRock: Ξαφνιάζουν οι αντοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News