Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 21:56
ΒUSINESS & FINANCE

BlackRock: Ξαφνιάζουν οι αντοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

BlackRock: Ξαφνιάζουν οι αντοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Τα ευρωπαϊκά εταιρικά κέρδη αποδείχθηκαν απρόσμενα ανθεκτικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 με τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών να ξεπερνούν σε επιδόσεις τις αμερικανικές, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με την BlackRock. 

Mε την περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων να φθάνει στο τέλος της, η BlackRock αναφέρει ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο τέταρτο τρίμηνο έδειξαν ότι η ευρωστία του εταιρικού τομέα επεκτάθηκε και πέρα από τους κλάδους ενέργειας και τραπεζών.

«Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη ξάφνιασαν τους αναλυτές με τις πρόσφατες επιδόσεις τους όσον αφορά στην κερδοφορία τους. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είχαν ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα έτους, όμως οι αποτιμήσεις τους είναι χαμηλές τόσο σε ιστορικούς όρους όσο και έναντι των αμερικανικών μετοχών», αναφέρει η Helen Jewell της BlackRock Fundamental Equities.  

Oι τράπεζες και η ενέργεια παρουσίασαν πολύ δυνατά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, με τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 να αυξάνονται περίπου 8% σε ετήσια βάση, παρότι εξαιρείται από το ποσοστό αυτό ο ενεργειακός κλάδος.

«Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή παγκοσμίως όπου οι αναθεωρήσεις των κερδών για το 2024 επανήλθαν σε θετικό έδαφος. Θετικές εκπλήξεις είχαμε και από τα κέρδη των βρετανικών επιχειρήσεων», σημειώνει η Jewell. 

H δυναμική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από τις επιτοκιακές αυξήσεις, αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές.

Ο δείκτης Euro Stoxx για τις τράπεζες σημείωσε άνοδο 24% σε ετήσια βάση, όμως η Jewell σημείωσε ότι η ισχύς των κερδών σημαίνει ότι ο λόγος τιμής μετοχής προς κέρδη παραμένει κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο για τον κλάδο.

Ο λόγος τιμής/κέρδους δείχνει εάν μία εταιρεία είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή. 

Η BlackRock τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στον χρηματοοικονομικό κλάδο στα μέσα του προηγούμενου έτους και εκτιμά ότι μπορεί να δώσει πιο υψηλές επιδόσεις το 2023, καθώς η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη σε περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Όσο για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε Βρετανία και Ευρώπη σημείωσαν κέρδη ρεκόρ στο τέταρτο τρίμηνο χάρη στην ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι οι καλύτερες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης.

Μεσοπρόθεσμα, η BlackRock εξακολουθεί να αναμένει περιορισμό της προσφοράς, όμως βλέπει τις ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να συνεχίζουν να δημιουργούν τεράστιες ταμειακές ροές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News