Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 15:14
BUSINESS & FINANCE

Tesla: Νέα μείωση τιμών σε όλα της τα μοντέλα στις ΗΠΑ

Ο Elon Musk δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να θυσιάσει την κερδοφορία της Tesla προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται

Tesla: Νέα μείωση τιμών σε όλα της τα μοντέλα στις ΗΠΑ

H Tesla Inc. μείωσε ξανά τις τιμές σε όλα της οχήματά της στις ΗΠΑ, αφού οι αλλαγές στις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου απέδωσαν σταδιακά κέρδη πωλήσεων.

Η εταιρεία έκανε έκπτωση σε κάθε έκδοση των ηλεκτρικών της οχημάτων Model 3 και Y μεγαλύτερου όγκου κατά τουλάχιστον 1.000 $ και εκδόσεις των ακριβότερων οχημάτων Model S και X κατά 5.000 $. Παρουσίασε, επίσης, μια νέα βασική έκδοση του Model Y που ξεκινά από 49.990 $.

Αυτή είναι η δεύτερη ευρεία μείωση τιμών για την Tesla φέτος, μετά από περικοπές στη σειρά προϊόντων της στα μέσα Ιανουαρίου.

Tesla: Νέα μείωση τιμών σε όλα της τα μοντέλα στις ΗΠΑ-1

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Elon Musk, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να θυσιάσει την κερδοφορία της Tesla προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται ενόψει της αύξησης των επιτοκίων και μιας πιθανής ύφεσης. Η εταιρεία είναι από τις εξαιρέσεις μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, καθώς κατεστημένες εταιρείες, όπως η Ford Motor Co. και νεότεροι νεοεισερχόμενοι στον χώρο, όπως η Rivian Automotive Inc. και η Lucid Group Inc. αγωνίζονται να βγάλουν χρήματα σε χαμηλότερους όγκους.

Μετά τις πρώτες μειώσεις τιμών της Tesla σε ολόκληρη τη σειρά οχημάτων της στις αρχές του έτους, ο Μασκ ανέφερε σε παρουσίαση εταιρικών αποτελεσμάτων στις 25 Ιανουαρίου ότι οι παραγγελίες εκτελούνταν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό παραγωγής. Αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτή τη δυναμική προσφοράς-ζήτησης: οι παραδόσεις αυξήθηκαν περίπου 4% από το τέταρτο τρίμηνο και η Tesla παρήγαγε σχεδόν 18.000 περισσότερα αυτοκίνητα από όσα παρέδωσε στους πελάτες.

Παρά τον δεύτερο γύρο εκπτώσεων στα Model S και X στις αρχές Μαρτίου, η Tesla παρέδωσε μόλις 10.695 από αυτά τα οχήματα το τρίμηνο, το χαμηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Tesla: Νέα μείωση τιμών σε όλα της τα μοντέλα στις ΗΠΑ-2

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, η Tesla έχει πλέον μειώσει την τιμή καθενός από αυτά τα οχήματα κατά τουλάχιστον 20.000 δολάρια και έως και 34.000 δολάρια από την αρχή του έτους.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε, επίσης, τις τιμές οχημάτων στην Κίνα νωρίτερα αυτό το έτος, πυροδοτώντας έναν πόλεμο τιμών στη μεγαλύτερη αγορά οχημάτων νέας ενέργειας στον κόσμο. Από το εργοστάσιο της Σαγκάης έφυγαν συνολικά 88.869 οχήματα τον Μάρτιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας.

Ωστόσο, παραμένει μια σημαντική διαφορά τιμής για τα οχήματα της Tesla στην Κίνα, όπου ένα βασικό Model 3 ξεκινά από 229.900 γιουάν (33.400 $) και το Model Y ξεκινά από 261.900 γιουάν (38.086 $).

Η Tesla πρέπει, επίσης, να επιταχύνει ως προς την ανάπτυξή της για να συνεχίσει να επεκτείνται με τον ρυθμό που έχουν συνηθίσει οι επενδυτές. Πέρυσι, η εταιρεία έπεσε κάτω από τον στόχο της για μέση ετήσια αύξηση 50% στις παραδόσεις οχημάτων, αυξάνοντας κατά 40%. Ο ρυθμός ανάπτυξής της υποχώρησε στο 36% το πρώτο τρίμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Αποζημίωση 3,2 εκατ. δολαρίων σε πρώην εργαζόμενο λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς

Ο Bill Gates έκανε test drive με όχημα αυτόνομης οδήγησης (video)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News