Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 22:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Τα σχιστολιθικά κοιτάσματα δεν θα αναπληρώσουν το κενό που αφήνει ο ΟΠΕΚ+

ΗΠΑ: Τα σχιστολιθικά κοιτάσματα δεν θα αναπληρώσουν το κενό που αφήνει ο ΟΠΕΚ+

Αυτή τη φορά, τα σχιστολιθικικά κοιτάσματα πετρελαίου των ΗΠΑ δεν θα έρθουν να διασώσουν την κατάσταση. 

Παρόλο που οι αμερικανικές πετρελαιοπηγές είναι γεμάτες πετροδολάρια μετά τα κέρδη ρεκόρ πέρυσι, οι αμερικανοί παραγωγοί είναι απίθανο να επιταχύνουν την άντληση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων ώστε να αντισταθμίσουν τις αιφνιδιαστικές περικοπές του ΟΠΕΚ+, υποστηρίζουν αναλυτές και στελέχη.

Οι ομάδες διαχείρισης αυτών των κοιτασμάτων δεν δείχνουν σημάδια ότι θα σπάσουν μια τριετή τάση ιεράρχησης μερισμάτων και επαναγοράς μεριδίων έναντι νέων γεωτρήσεων. Και ακόμη κι αν ήθελαν να αντλήσουν περισσότερα, η έλλειψη εργαζομένων και εξοπλισμού θα περιόριζε την ικανότητά τους. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ δεν είναι πλέον η δύναμη στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου που ήταν για τη δεκαετία πριν από τον Covid-19.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένει στα προ πανδημίας ύψη

Source: Bloomberg, EIA

 

«Δεν υπάρχει συντονισμένη απάντηση και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», είπε ο Brendan McCracken, διευθύνων σύμβουλος της Permian Basin Ovintiv. 

Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ είναι μικρότερη από το ήμισυ των επιπέδων που ήταν πριν από το 2020, με τη συνολική παραγωγή να μην έχει ακόμη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μία αύξηση μόλις 500.000 βαρελιών την ημέρα φέτος από τα κοιτάσματα Permian, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σχιστολιθικό κοίτασμα της χώρας, λιγότερο από το ήμισυ των περικοπών άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+.

«Ο ΟΠΕΚ και ο σχιστόλιθος είναι πολύ περισσότερο στην ίδια ομάδα τώρα, με πειθαρχία στον εφοδιασμό και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Joseph Sykora, διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα το Ντάλας στην Aptus Capital Advisors, η οποία έχει υπό διαχείριση 4,25 δισεκατομμύρια δολάρια. «Πραγματικά βάζει κάτω από την τιμή του πετρελαίου μακροπρόθεσμα».

Η σημερινή κατάσταση έρχεται σε έντονη αντίθεση σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, όταν τα αμερικανικά σχιστολιθικά κοιτάσματα ήταν «αγκάθι» απέναντι στον ΟΠΕΚ. Η θεαματική ανάπτυξη του αμερικανικού πετρελαϊκού τομέα πρόσθεσε περισσότερο αργό στις παγκόσμιες αγορές από το 2012 έως την κορύφωσή του το 2020 από ό,τι ολόκληρη η τρέχουσα παραγωγή του Ιράκ και του Ιράν μαζί. Αυτή η ανάπτυξη εξόργισε τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, οι οποίοι είδαν την κυριαρχία του στην αγορά να απειλείται όσο ποτέ άλλοτε.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους μετόχους. Η βουτιά της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε πολλές μικρότερες εταιρείες σε χρεοκοπία και όσες επέζησαν υποσχέθηκαν να μην επαναλάβουν ποτέ τη στρατηγική της αύξησης της παραγωγής με οποιοδήποτε κόστος.

Πέρυσι, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δέσμευση αυτή τέθηκε σε δοκιμασία. Ωστόσο, τα στελέχη αρνήθηκαν να επιταχύνουν τα σχέδια παραγωγής παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τελικά αποδείχθηκαν σωστές, καθώς πραγματοποίησαν κέρδη ρεκόρ ακόμη και όταν οι τιμές κατρακύλησαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι αμερικανοί παραγωγοί δαπανούν τώρα λιγότερο από το 40% του ρευστού σε νέες γεωτρήσεις

Source: Bloomberg Intelligence

Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ δεν μπορούν να ανοίξουν τις κάνουλες όπως ο ΟΠΕΚ+ ακόμα κι αν το ήθελαν. Ο πληθωρισμός κόστους που διαπερνά τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη, όπως και η διαθεσιμότητα εργαζομένων. Και η λήψη άμεσων αποφάσεων προϋπολογισμού με βάση τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις είναι απίθανο να εξασφαλίσει την έγκριση των επενδυτών, σύμφωνα με τον Dan Pickering, ιδρυτή και επικεφαλής επενδύσεων της Pickering Energy Partners.

«Τους τελευταίους έξι μήνες είδαμε το πετρέλαιο στα 120 δολάρια και στα 64 δολάρια, οπότε πιστεύω ότι θα χρειαστεί να δούμε τη διάρκεια μιας ισχυρότερης δυναμικής προτού οι εταιρείες κάνουν μια ουσιαστική αλλαγή στον προϋπολογισμό τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πράσινο φως από τους επενδυτές για αύξηση του όγκου», σημείωσε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News