Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 11:03
BUSINESS & FINANCE

Αρχίζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Αρχίζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Μέσα στις επόμενες ώρες ενεργοποιείται η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι πολίτες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να εκπληρώσουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση ενώ ο φόρος θα πληρωθεί και φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από το τέλος Ιουλίου έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου και για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου προκειμένου να γίνει χρήση της έκπτωσης του 3%.

Η «είδηση» για την φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι ότι δεν υπάρχει… είδηση. Το 2023, είναι από τις χρονιές που ενεργοποιούνται λιγοστές αλλαγές. Κυρίως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2022 και στην ορθή αποτύπωσή τους στις φορολογικές δηλώσεις. Από τη μία πρέπει να καλυφθεί επαρκώς το όριο για να μην προκύψει πρόστιμο (σ.σ απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος που θα δηλωθεί) και από την άλλη δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για έκπτωση φόρου με την εμφάνιση δαπανών από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ). Οι ηλεκτρονικές πληρωμές στους γιατρούς δεν εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου αλλά συμβάλλουν περισσότερο στο να «χτιστεί» το αφορολόγητο.

Το μεγάλο διακύβευμα φέτος δεν θα είναι επομένως η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης αλλά η εκκαθάριση. Αναμένεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των χρεωστικών εκκαθαριστικών αλλά και σημαντική αύξηση στο ποσό της εκκαθάρισης. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών (δεν υπήρξε) αλλά με την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Το 2022, δεν υπήρχαν αναστολές συμβάσεων εργασίας άρα αναμένεται αύξηση στο συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων από μισθούς. Φυσικά, εκτός από την έλλειψη των περιοριστικών μέτρων, έχει παίξει ρόλο και η μείωση της ανεργίας αλλά και η αύξηση του ονομαστικού μισθού ειδικά στο επίπεδο του κατώτατου.

Η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας θα φέρει και την αύξηση του τελικού ποσού της εκκαθάρισης. Υποψήφιοι να πληρώσουν περισσότερο φόρο θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές (π.χ και από μπλοκάκι και από μισθό) καθώς η άθροιση του εισοδήματος θα οδηγήσει το όποιο ποσό αύξησης στο κλιμάκιο με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. 

Διαβάστε επίσης: 

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος

Eurostat: Xαμηλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, υψηλά η φοροδιαφυγή

Καταργείται το πρόστιμο για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News