BUSINESS & FINANCE

Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσετε σήμερα

Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσετε σήμερα

Τελειώνει σήμερα τα μεσάνυκτα η προθεσμία για τέσσερις βασικές φορολογικές υποχρεώσεις: Τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2022, τελευταία προθεσμία για την 2η δόση του ΦΠΑ (δ’ τριμήνου 2022 ή Δεκεμβρίου για απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα), τελευταία προθεσμία και για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας ή την θέση του οχήματος σε ακινησία.

Και ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων δεν τελειώνει εδώ. Η 28η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία και για την οριστικοποίηση των στοιχείων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του προηγούμενου έτους στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Βάσει αυτών των στοιχείων θα γίνουν και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τα στοιχεία που θα προσκομίσουν -βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας- οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων  μισθώσεων όπως η Booking και η Airbnb ή η VRBO.

H πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συνιστά νούμερο ένα προτεραιότητα για όποιον θέλει να διατηρήσει το όχημα σε κυκλοφορία καθώς αν χαθεί η ημερομηνία (δεν θα υπάρξει άλλη παράταση) το πρόστιμο που θα βεβαιωθεί θα είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας. Όσοι θελήσουν να βάλουν (ηλεκτρονικά) το όχημα σε ακινησία θα ανακτήσουν πολύ σύντομα την ευκαιρία να το ξαναβάλουν σε κυκλοφορία. Και αυτό διότι φέτος, η πλατφόρμα για την πληρωμή των «τελών με τον μήνα» θα ανοίξει πριν από το Πάσχα. Άρα, όχημα που θα μπει μέχρι σήμερα σε ακινησία, θα μπορεί να ανακτήσει το δικαίωμα κυκλοφορίας από τον Απρίλιο ή τον Μάιο με καταβολή λιγότερων τελών κυκλοφορίας καθώς η επιβάρυνση θα υπολογιστεί μόνο για τους υπόλοιπους μήνες του 2023. Στην πράξη, μπορεί να εξοικονομηθεί ακόμη και το ένα τέταρτο της ετήσιας επιβάρυνσης των τελών κυκλοφορίας με το όχημα να παραμένει εκτός κυκλοφορίας για λιγότερο από δύο μήνες.

Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ, επιβαρύνονται με μηνιαίες προσαυξήσεις οπότε η επιβάρυνση είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με το πρόστιμο που επιβάλλεται για την μην εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Γι’ αυτό και θεωρείται σημαντικό πρώτα να λήξει το θέμα των τελών και μετά να διευθετηθούν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες ανάλογα και με την διαθέσιμη ρευστότητα. 

Διαβάστε επίσης: 

Οι φορολογικές εκκρεμότητες του 2022: 8,7 δισ. πρέπει να πληρωθούν έως τέλη Φεβρουαρίου

ΕΝΦΙΑ 2023: Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες

ΑΑΔΕ: Πώς θα κάνει «δύσκολη τη ζωή» σε φοροφυγάδες και οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News