Business & Finance Παρασκευή 3/02/2023, 08:48
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο: Έρχεται «λογαριασμός» για αυξήσεις ενοικίων και μισθών

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο: Έρχεται «λογαριασμός» για αυξήσεις ενοικίων και μισθών

Ζητήσατε αύξηση από τον ενοικιαστή μέσα στο 2022 λόγω πληθωρισμού; Ο εργοδότης σας έδωσε μεγαλύτερο μισθό; Έχετε δύο δουλειές και διεκδικήσατε στη μία από τις δύο (ή και στις δύο) καλύτερες αποδοχές; Προετοιμαστείτε να πληρώσετε περισσότερο φόρο και να διαπιστώσετε στην πράξη τι σημαίνει «μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας». Η λογική είναι πολύ απλή. Η αύξηση του εισοδήματος φέρνει ένα τμήμα αυτού σε υψηλότερο κλιμάκιο άρα και σε υψηλότερο συντελεστή. Έτσι, ετεροχρονισμένα, η εφορία αποσπά περισσότερο φόρο εξαιτίας της ονομαστικής αύξησης του εισοδήματος.

Το παράδειγμα αποτυπώνει το τι ακριβώς συμβαίνει με την διατήρηση των κλιμακίων στα ίδια επίπεδα την ώρα που το ονομαστικό εισόδημα ανεβαίνει: Ιδιοκτήτης εισέπραττε το 2021 ενοίκιο 1.000 ευρώ τον μήνα. Για το ετήσιο εισόδημα των 12.000 ευρώ πλήρωνε φόρο 1.800 ευρώ ή 15%. Ζήτησε και πήρε αύξηση 100 ευρώ. Τα 1.000 ευρώ έγιναν 1.100 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ πήγε στα 13.200 ευρώ. Πλέον ο φόρος δεν θα είναι 1.800 ευρώ αλλά 2.185 ευρώ. Και δεν θα αντιστοιχεί στο 15% του εισοδήματος αλλά στο 16,55% του εισοδήματος.  Αυξήθηκε λοιπόν το ονομαστικό εισόδημα, βρίσκει και η εφορία την ευκαιρία να πάρει αναλογικά μεγαλύτερο μερίδιο.

Το ίδιο θα συμβεί και με το εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το ίδιο και με το εισόδημα από τον μισθό καθώς και η γενική φορολογική κλίμακα παραμένει «σταθερή» εδώ και χρόνια.

Τουλάχιστον οι ιδιοκτήτες ας κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για να μην φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει. Μέχρι να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχουν εκδώσει σε βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής κλπ.

Αντίγραφα θα πρέπει να κατατεθούν στην εφορία ώστε τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν να μην συμπεριληφθούν στο φορολογητέο εισόδημα κάτι που -μεταξύ άλλων- μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή φορολογικού κλιμακίου. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων: Τι έρχεται για Ε9, αντικειμενικές, αγοραπωλησίες

ΑΑΔΕ: Στα 6,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι το εντεκάμηνο του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News