Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 22:01
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα CNBC: Η Fed μπορεί να κάνει μεγάλο λάθος με τα επιτόκια

Έρευνα CNBC: Η Fed μπορεί να κάνει μεγάλο λάθος με τα επιτόκια

Όλα τα σενάρια για την επόμενη κίνηση της Fed είχαν μπει στο τραπέζι τον προηγούμενο μήνα, από αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έως καθόλου αύξηση και τώρα η πλειονότητα κάνει λόγο για αύξηση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη. Ωστόσο, εάν η άποψη αυτή της πλειοψηφίας των αναλυτών αποδειχθεί σωστή, αυτό δεν θα συμβεί επειδή η αγορά είναι πεπεισμένη ότι η αύξηση των 25 μονάδων βάσης είναι η κατάλληλη κίνηση για τη Fed, σύμφωνα με έρευνα του CNBC. 

Περίπου τα τρία-τέταρτα των ερωτηθέντων (72%) αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όμως μόνο ένα 52% υποστηρίζει ότι η Fed θα πρέπει να τα αυξήσει. 

Με την κεντρική τράπεζα τώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μίας χρηματοπιστωτικής συρρίκνωσης μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για επέκταση της κρίσης και στις υπόλοιπες περιφερειακές τράπεζες, πολλοί στη Wall Street πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο για τη Fed να διατηρήσει στάση αναμονής. Μόλις το ήμισυ (52%) των οικονομολόγων και διαχειριστών κεφαλαίου που συμμετείχαν στην έρευνα του CNBC θεωρούν ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί πιο σημαντικό ζήτημα για τη Fed τώρα από τον πληθωρισμό και περίπου τα τρία-τέταρτα (72%) θεωρούν το επίπεδο συστημικού κινδύνου υψηλό. 

Το δίλημμα της Fed είναι το εξής: εάν μπορεί ακόμη να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά και να αποτρέψει την οικονομία από μια απότομη προσγείωση διατηρώντας παράλληλα τα εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητάς της ξεχωριστά από τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια και μείωση του ισολογισμού.

Ο κίνδυνος: να υπερισχύσουν οι πιέσεις με την τραπεζική κρίση να οδηγεί σε σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών στις τράπεζες οδηγώντας σε αρκετό αποπληθωρισμό ικανό να επιβραδύνει την οικονομία. 

Το πρόβλημα για τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ: ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στα μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η μάχη κατά το πληθωρισμού έχει σημειώσει πρόοδο σε σημείο που να διασφαλίζει ότι η πιστωτική συρρίκνωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χωρίς να χρειαστεί επιπλέον επιτοκιακή αύξηση. 

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει επιβραδυνθεί, παραμένει υψηλός, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συνεχίζεται με υψηλότερο του αναμενομένου ρυθμό, ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν φαίνεται αρκετή για να διασφαλίσει μία σταθερά καθοδική πορεία των τιμών. 

Oι τρεις επιλογές στην απόφαση της Fed

Η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, θεωρεί ότι το δίλημμα της Fed είναι ανάμεσα σε τρεις επιλογές. 

Εάν η αγορά είναι σωστή στην κρίση της για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τότε το ερώτημα είναι τί είδους μήνυμα και τι καθοδήγηση θα πρέπει να προσφέρει η Fed. «Μπορεί να είναι μία επιθετική αύξηση των 25 μονάδων βάσης που σημαίνει ότι θα αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις ή μία ήπια αύξηση των 25 μονάδων βάσης στο πλαίσιο της οποίας θα αποφύγει να δώσει περαιτέρω κατευθυντήρια γραμμή στα βήματα της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα». 

Η τρίτη επιλογή είναι να δείξει ότι χρειάζεται χρόνο για να αποτιμήσει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι μικρές και μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες παρέχουν το 68% του συνολικού δανεισμού σε μικρές επιχειρήσεις. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Είναι ικανή η SVB να ανακόψει την αυξητική πορεία των επιτοκίων της Fed; 

Ο Έλον Μασκ ζητά από τη Fed να αλλάξει ρότα

Roubini: Στο χείλος του γκρεμού το τραπεζικό σύστημα – Χαμένη η Fed

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News