BUSINESS & FINANCE

Jefferies: Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ

Jefferies: Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ

Αισιόδοξη (bullish) δηλώνει για το Χρηματιστήριο της Αθήνας η Jefferies, καθώς εκτιμά ότι το «μπουμ» στο ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι ισχυρό σε όλη τη διάρκεια του 2023, έπειτα και από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ανάπτυξη 5,9% για το 2022.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Jefferies, η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,8% σε ετήσια βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο (πραγματική ανάπτυξη 4,5% ) θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, με δεδομένο ότι επιτεύχθηκε σε ένα περιβάλλον που χαρακτηριζόταν από τον ιδανικό συνδυασμό του χαμηλού base effect και των επιπέδων-ρεκόρ για τον πληθωρισμό.

Jefferies: Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ-1

Παρόλα αυτά, ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι η πρόβλεψη του consensus για πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος (1,8% βλέπει το ΔΝΤ), είναι πολύ χαμηλή κατά την άποψή του, ενώ ο προβλεπόμενος πληθωρισμός του 5% αναμένεται να κρατήσει το ονομαστικό ΑΕΠ πολύ πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Jefferies εντοπίζει τη μεγάλη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σε στοιχεία πέραν εκείνων του ΑΕΠ, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να ωφελείται από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τον ενάρετο κύκλου του ισχυρότερου ευρώ. Η εποχιακή δυναμική του τομέα των υπηρεσιών, λόγω του τουρισμού, αναμένεται επίσης να βοηθήσει το ισοζύγιο στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Jefferies: Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ-2

Οι αναλυτές μιλούν για ένα κυκλικό στόρι ανάπτυξης, καθώς ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση ενισχύεται, την ώρα που το επιχειρηματικό κλίμα στην Ε.Ε. μαρτυρά άνοδο της αισιοδοξίας. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι από τους βασικούς κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνουν, επικαλούμενοι τις προβλέψεις της Κομισιόν για άνοδο του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,1-3,3% έως το 2026 εξαιτίας του προγράμματος.

Jefferies: Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ-3

Κατόπιν τούτων, η Jefferies εκτιμά ότι το ονομαστικό ΑΕΠ θα είναι ισχυρό και το 2023, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για τα εταιρικά αποτελέσματα να αναβαθμιστούν. Η Ελλάδα ωφελείται από το προφίλ του «survivor», σημειώνει ο οίκος, επικαλούμενος τις επιδόσεις μιας ομάδας μετοχών. Στην κατηγορία των «survivorship stocks», η Jefferies τοποθετεί τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil.

Jefferies: Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ-4

Συνολικά, το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει P/E 8,5x, ROE 11,7% και μερισματική απόδοση 4,1%. Αν και μία διόρθωση ήταν αναμενόμενη, τα στοιχεία που στηρίζουν το επενδυτικό case του ΧΑ βρίσκονται ακόμα εκεί, σημειώνεται.

Jefferies: Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ-5

Η Jefferies δηλώνει bullish, θυμίζοντας ότι με χθεσινή έκθεσή της ξεκίνησε την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, δίνοντας σύσταση αγοράς για την Εθνική Τράπεζα. Καθώς το 90% των δανείων στον κλάδο είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, το consensus είναι υπερβολικά συντηρητικό στην πρόβλεψή του για αύξηση μόνο 15% στα έσοδα από τόκους, σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς οι ίδιοι υιοθετούν εκτιμήσεις κατά 10% υψηλότερες.

Οι συστάσεις για τις ελληνικές μετοχές που καλύπτει η Jefferies διαμορφώνονται ως εξής:

Jefferies: Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ-6

Διαβάστε επίσης: 

Νέο σινιάλο για τις αγορές η ανάπτυξη του 5,9%

Jefferies: Οι μύθοι για τις ελληνικές τράπεζες – Buy για την Εθνική

Με ανάπτυξη 5,9% έκλεισε το 2022 για την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News