BUSINESS & FINANCE

Νέο σινιάλο για τις αγορές η ανάπτυξη του 5,9%

Νέο σινιάλο για τις αγορές η ανάπτυξη του 5,9%

Με ανάπτυξη  μεγαλύτερη από το 5,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, έκλεισε το 2022, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 5,9%. Τα στοιχεία αυτά εκπέμπουν ένα ακόμη σημαντικό θετικό  σινιάλο προς τις αγορές, καθώς η χώρα είναι ένα βήμα πριν την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η χώρα έχει έρθει πιο κοντά στο πολυπόθητο όριο της επενδυτικής βαθμίδας μετά και από την τελευταία αναβάθμιση από τον οίκο DBRS. Οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει τη χώρα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό. Η Ελλάδα απώλεσε την επενδυτική βαθμίδα το 2010. Πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε χθες την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στους επόμενους μήνες. 

Το άλμα των επενδύσεων 

Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης, η αύξηση των επενδύσεων, οι οποίες σημείωσαν αύξηση κατά 14,8% το 2022 και έφτασαν τα 18,5 δισ.  ευρώ. 

Η ανθεκτικότητα της ελληνικής κατανάλωσης 

Παρά την ενεργειακή κρίση και την λαίλαπα του πληθωρισμού, οι Έλληνες δεν σταμάτησαν να καταναλώνουν με την κατανάλωση να παρουσιάζει αύξηση κατά 8%. 

Νέο σινιάλο για τις αγορές η ανάπτυξη του 5,9%-1

Η αναθεώρηση του 4ου τριμήνου 

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την ανάπτυξη του γ’ τριμήνου σε 4,4% αντί 2,8% της αρχικής εκτίμησης. Αυτή η αναθεώρηση αποδίδεται στο γεγονός  ότι προσμετρήθηκαν τα έσοδα που προέρχονταν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε σε 192,1 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 5,9%, τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας 20ετίας μετά το 8,4% του 2021.

Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές καθορίστηκε σε 208 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 181,7 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 14,5% ενώ το 2023 αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών να φθάσει τα 224 δισ. ευρώ. 

Θετικό carry over για το 2023 και μικρότερο έλλειμα 

Η καλή πορεία της ανάπτυξης για το 4ο τρίμηνο του 2022, δημιουργεί ένα  θετικό carry over για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι πρώτοι  μήνες του 2023, βέβαια θα ευνοηθούν  και από τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου. 

Παρότι το 2022 ήταν μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση χρειάστηκε να ρίξει αρκετά δισ. ευρώ στο τραπέζι για τη στήριξη της κοινωνίας ευρώ μέσω των κρατικών επιδοτήσεων για το ρεύμα, των επιταγών ακρίβειας, του Fuel Pass του  έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για έλλειμμα της τάξης του 1,6% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό όχι μόνο δεν κινδύνεψε αλλά όπως και από τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη θα είναι ακόμη χαμηλότερο καθώς μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται λόγω της μεγαλύτερης ανάπτυξης σύμφωνα και παλαιότερες δηλώσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου θα χρησιμοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί μικρότερο έλλειμα. 

Διαβάστε επίσης: 

Με ανάπτυξη 5,9% έκλεισε το 2022 για την ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη κοντά στο 2% περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο – Οι παράγοντες

Ανάπτυξη 1,2% και πληθωρισμό 4,5% «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News