Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 21:07
BUSINESS & FINANCE

Εμπορική συμφωνία υπέγραψαν Τουρκία και Αραβικά Εμιράτα

Εμπορική συμφωνία υπέγραψαν Τουρκία και Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία υπέγραψαν την Παρασκευή στο Άμπου Ντάμπι συμφωνία που αποσκοπεί στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στα 40 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις των ΗΑΕ.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, πριν από τη συνέντευξη Τύπου στο Άμπου Ντάμπι, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η συνολική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (CEPA) θα οδηγήσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε μια νέα φάση.

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για μια διμερή εμπορική συμφωνία πέρυσι, μετά την αναθέρμανση των πολιτικών σχέσεων που ακολούθησε την επίσκεψη του προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ στην Τουρκία το 2021, κατά την οποία τα ΗΑΕ δημιούργησαν ένα επενδυτικό ταμείο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το ταμείο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προσελκύει πολλές επενδύσεις από τα ΗΑΕ, αλλά ταυτόχρονα αυτή η CEPA θα ανοίξει περισσότερες πόρτες, επειδή θα υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί για την επιλογή έργων και επενδύσεων», δήλωσε στο Reuters ο Thani Al Zeyoudi, υπουργός εξωτερικού εμπορίου των ΗΑΕ.

«Η Τουρκία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες που θα κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές σε 20 χρόνια από τώρα» είπε και πρόσθεσε ότι «η επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ η εφαρμογή της θα ακολουθήσει αμέσως μετά».

Η CEPA αναμένεται να επικεντρωθεί σε στρατηγικούς τομείς όπως η αγροτεχνολογία, η επισιτιστική ασφάλεια και η καθαρή ενέργεια, καθώς και στη συνέχιση της συνεργασίας σε έργα κατασκευών και ακινήτων.

Σημειώνεται ότι το διμερές εμπόριο Τουρκίας – ΗΑΕ έφτασε τα 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και η Τουρκία είναι πλέον ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΑΕ στο μη πετρελαϊκό εμπόριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στο 55,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός

WSJ: Ρήξη στον ΟΠΕΚ – Στο τραπέζι το σενάριο αποχώρησης των ΗΑΕ

WSJ: Ρήξη στον ΟΠΕΚ – Στο τραπέζι το σενάριο αποχώρησης των ΗΑΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News