Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 10:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Στο 55,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός

Τουρκία: Στο 55,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός

Στο 55,2% διολίσθησε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία, συνεχίζοντας για τέταρτο μήνα το πτωτικό σερί. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στο 57,7%. 

Ο πληθωρισμός κορύφωσε τον περασμένο Οκτώβριο, αγγίζοντας το πρωτοφανές επίπεδου του 85,5%, ενώ στη συνέχεια επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά έπειτα από 18 μήνες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag) αμφισβητούν τους επίσημους αριθμούς, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο, στο 126,9% σε ετήσια βάση, έναντι 121,6% τον Ιανουάριο.

Η τουρκική οικονομία, η οποία διερχόταν ήδη μια περίοδο αναταράξεων, αναμένεται πλέον να υποστεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στις νότιες περιοχές της χώρας. Η δόνηση και οι μετασεισμοί προκάλεσαν ζημιές, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 34 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του τουρκικού ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News