Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 21:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και τα δημοσιονομικά

Σεισμός στην Τουρκία: Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και τα δημοσιονομικά

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών υποδηλώνουν κλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά και αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους. 

Αν και είναι υπερβολικά νωρίς για να αποτιμήσουμε τον ακριβή αντίκτυπο των καταστροφών στην τουρκική οικονομία αξίας 819 δισ.δολαρίων, η πτώση των τιμών μετοχών και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων ενισχύουν τους φόβους για σημαντική κάμψη στον ρυθμό αύξησης του τουρκικού ΑΕΠ σε συνδυασμό με χαλάρωση της δημοσιονομικής στάσης της χώρας.

Η Τουρκία ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την πτώση 16% από την αρχή της εβδομάδας έως σήμερα. «Το κόστος των καταστροφών έρχεται να προστεθεί σε μία ιδιαίτερα ευάλωστη χρονική συγκυρία για την τουρκική οικονομία. Αυξάνει τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης στην αγορά λαμβάνοντας υπόψη πόσο ευάλωτο είναι το νόμισμα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει ο Nick Stadtmiller της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη. 

Tremors Attack Bruised Economy | Languish growth, runaway prices hit Turkey even before quakes
 
 

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της φυσικής καταστροφής και τον αριθμό των θανάτων, η ανάγκη παρουσίασης σχεδίων ανοικοδόμησης της περιοχής πριν από τις εκλογές του Μαίου ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό. 

Κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η ανοικοδόμηση των 10 επαρχιών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, ανακοινώνοντας βοήθεια της τάξης των 531 δολαρίων σε κάθε οικογένεια που έχει πληγεί. 

«Μία πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για κρατικές δαπάνες με σκοπό την κάλυψη των ζημιών αντίστοιχες με το 5,5% του ΑΕΠ. Ένα πρόγραμμα πιστώσεων με την κρατική εγγύηση θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτό», αναφέρει η οικονομολόγος του Bloomberg, Selva Bahar Baziki. 

Το έργο αποτίμησης του αντίκτυπου από τους σεισμούς είναι ιδιαίτερα περίπλοκο δεδομένου ότι οι δέκα πληγείσες επαρχίες εκπροσωπούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό του τουρκικού ΑΕΠ. Ωστόσο, ορισμένες εξ αυτών συνιστούν ένα βιομηχανικό και γεωργικό διάδρομο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων. Η Oxford Economics υπολογίζει ότι η βραχυπρόθεσμη διακοπή κάθε δραστηριότητας από τις 10 πληγείσες επαρχίες θα αφαιρούσε μόλις 0,3% έως 0,4% από το ΑΕΠ. 

«Ένα πρόσφατο παράδειγμα φυσικών καταστροφών είναι οι πλημμύρες στο Πακιστάν που αφαίρεσαν ένα 5% έως 10% από το ΑΕΠ καθιστώντας πολύ πιο ευάλωτο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο αντίκτυπος ενδεχομένως να είναι μικρότερος στην Τουρκία από πλευράς ΑΕΠ, όμως θα επιτείνει σίγουρα τις πιέσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο νόμισμα», αναφέρει ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι. 

Όλη αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα και να αυξήσει τον πληθωρισμό σε μία χώρα όπου ήδη ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 57% τον Ιανουάριο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστό σε ολόκληρο τον κόσο. Η ανθρώπινη τραγωδία θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα στήριξης του Ερντογάν και την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος των σεισμών στο νόμισμα ήταν συγκρατημένος καθώς η λίρα εξακολουθεί να κινείται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης καθώς οι αρχές λαμβάνουν υποστηρικτικά μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής την οποία πολλοί επενδυτές θεωρούν υπερβολικά χαλαρή. 

«Η λίρα δεν αποτελεί το πιο ακριβές βαρόμετρο του κλίματος της αγοράς, δεδομένου ότι εξακολουθεί να στηρίζεται από έμμεσες παρεμβάσεις. Επίσης, πιθανότατα η κεντρική τράπεζα να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις από τον Ερντογάν να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια για να στηρίξει την ανάκαμψη», αναφέρει ο Piotr Matys, αναλυτής της In Touch Capital Markets.

«Θα χρειαστούν πάντως αρκετοί μήνες για να αποτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος, λαμβάνοντας υπόψη τις άγνωστες ακόμη άμεσες αλλά και έμμεσες ζημίες από το σεισμό. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η χώρα θα χρειαστεί έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής οικονομολόγος της Gemcorp Capital Management. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ανέστειλε τις συναλλαγές το τουρκικό χρηματιστήριο – «Διαρροή» 35 δισ. δολαρίων

Σεισμός στην Τουρκία: Αντιμέτωπος με κρεσέντο επικρίσεων ο Ερντογάν – Τι απαντά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News