Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 12:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ανέστειλε τις συναλλαγές το τουρκικό χρηματιστήριο – «Διαρροή» 35 δισ. δολαρίων

Ανέστειλε τις συναλλαγές το τουρκικό χρηματιστήριο – «Διαρροή» 35 δισ. δολαρίων

Για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια ανέστειλε τις συναλλαγές το χρηματιστήριο της Τουρκίας, αφότου η καταστροφή από τους σεισμούς στα σύνορα με τη Συρία οδήγησε σε ρευστοποιήσεις περίπου 35 δισ. δολαρίων.

Χωρίς να διευκρινίσει πότε θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι «το χρηματιστήριό μας αποφάσισε να αναστείλει τις συναλλαγές σε μετοχές, προθεσμιακά και δικαιώματα προαιρέσεως». Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης Borsa Instanbul 100 καταγράφει απώλειες 16% από την αρχή της εβδομάδας, στον απόηχο των δύο μεγάλων σεισμών τη Δευτέρα και των μετασεισμών που έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 10.000 θανάτους στην ευρύτερη περιοχή. Οι τουρκικές μετοχές, οι οποίες έχουν τη χειρότερη απόδοση διεθνώς από την αρχή του 2022 περιήλθαν σε τεχνικό bear market χθες, καθώς καταγράφουν απώλειες τουλάχιστον 20% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Από τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο της γειτονικής καταγράφει τη χειρότερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η κεντρική τράπεζα ακολουθώντας την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Ερντογάν μείωνε τα επιτόκια, οδηγώντας σε κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εκτόξευση του πληθωρισμού. Τώρα, αναμένεται να ολοκληρώσει τη χειρότερη εβδομάδα από την κρίση του 2007. 

Την προηγούμενη φορά που το χρηματιστήριο της Τουρκίας υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αναστολή των συναλλαγών ήταν το 1999, μετά τον καταστροφικό σεισμό σε επιχειρηματικό και βιομηχανικό προάστιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, λόγω του πανικού που επικράτησε στην αγορά οι συναλλαγές έπαυσαν επί μία εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Αγγίζουν τις 10.000 οι νεκροί ενώ «ο χρόνος τελειώνει»

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ερντογάν – Η επίδραση της καταστροφής στις εκλογές

Τουρκία: Αποκαθίστανται οι εξαγωγές πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό στη Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News