Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 13:47
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Συλλήψεις για την πτώση του χρηματιστηρίου 

Τουρκία: Συλλήψεις για την πτώση του χρηματιστηρίου 

Σε οκτώ συλλήψεις πολιτών έχουν προχωρήσει οι αρχές της Τουρκίας, καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε παράνομες συναλλαγές οι οποίες προκάλεσαν τη βύθιση του τουρκικού χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα. 

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα επικαλούμενα πρακτορείο Anadolou, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα αναφορικά με ύποπτες συναλλαγές στο χρηματιστήριο και έχουν εκδόσει δέκα εντάλματα σύλληψης, με δύο εκ των υπόπτων να έχουν διαφύγει της σύλληψης καθώς βρίσκονται στο εξωτερικό. 

Οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών βούλιαξαν τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας εκτιναχθεί κατά σχεδόν 150% από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ευρείας κλίμακας αυτή πτώση οφείλεται σε ενεργοποίηση margin calls σε τοποθετήσεις σε futures και από τις 13 Σεπτεμβρίου και σε διάστημα τριών εβδομάδων οι μετοχικές τράπεζες έχουν απωλέσει περί του 39%. 

Όπως επισημαίνει στην ετυμηγορία του το Συμβούλιο των Κεφαλαιαγορών, τα εντάλματα εξεδόθηκαν κατά δέκα προσώπων, για συναλλαγές στην αγορά futures και δικαιωμάτων προαίρεσης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τα δέκα αυτά άτομα όπως και μια κατασκευαστική εταιρεία να αποκλείονται από τις συναλλαγές για δύο χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News