Business & Finance Δευτέρα 13/02/2023, 17:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Έως 84,1 δισ. το κόστος του σεισμού – Επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος

Τουρκία: Έως 84,1 δισ. το κόστος του σεισμού – Επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος

Έως και 84,1 δισ. δολάρια εκτιμάται πως ανέρχεται το κόστος του σεισμού για την Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων. Η έκθεση υπολογίζει ότι 70,8 δισ. θα διοχετευθούν στην επισκευή κατοικιών, 10,4 δισ. θα είναι οι απώλειες από το εθνικό εισόδημα και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών. 

Το κύριο κόστος του σεισμού, ο οποίος είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα εδώ και έναν αιώνα, αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.

Ο απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας πλησιάζει τις 36.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της απόκρισης μετατέθηκε από τη διάσωση επιζώντων, που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφής και ψυχολογικής φροντίδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει πως το κράτος θα συμπληρώσει την ανοικοδόμηση σπιτιών μέσα σε ένα χρόνο και πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να «κάνει τη χώρα να σηκωθεί ξανά».

Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο οικονομικός αντίκτυπος του σεισμού

Ο ακριβής αντίκτυπος του σεισμού στο ΑΕΠ ενδέχεται να μην κοινοποιηθεί, όπως άλλωστε είχε συμβεί και μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, ο οποίος είχε πλήξει τη βιομηχανική ενδοχώρα, Αυτό δήλωσε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο σεισμός θα επιβραδύνει την ανάπτυξη έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2022 και πριν τον σεισμό εκτιμούσε ότι θα έφθανε το 5,5% το 2023.

Υπενθυμίζεται πως στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Στις 10 πληγείσες επαρχίες έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, ενώ η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων. Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ανέστειλε τις φορολογικές πληρωμές για την περιοχή.

Πηγή: kathimerni.gr

Διαβάστε επίσης:

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ερντογάν – Η επίδραση της καταστροφής στις εκλογές

Τουρκία: Αμφίβολη η επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου την Τετάρτη

SZ: «Ποιος θα επωφεληθεί από το σεισμό;»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News