Κόσμος Πέμπτη 9/02/2023, 07:55
ΚΟΣΜΟΣ

SZ: «Ποιος θα επωφεληθεί από το σεισμό;»

SZ: «Ποιος θα επωφεληθεί από το σεισμό;»

«Είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung για το σεισμό στην Τουρκία. «Εν όψει της καταστροφής, μπορεί να ακούγεται κυνικό να κάνει κανείς εικασίες για τους πολιτικούς ωφελούμενους του σεισμού, ωστόσο η διαχείριση κρίσεων της κυβέρνησης θα αποφασίσει για την επανεκλογή του αρχηγού του κράτους».

«Ο σεισμός είναι κάτι παραπάνω από φυσική καταστροφή», σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου. «Τρεις μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές, θα μπορούσε να καθορίσει το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας», σχολιάζει η εφημερίδα. «Η διαχείριση της κρίσης και η αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού θα αποφασίσουν εάν ο αρχηγός του κράτους θα συνεχίσει να ονομάζετε Ερντογάν ή αν ο συντηρητικός-ισλαμιστής πολιτικός, που γίνεται όλο και πιο αυταρχικός, θα πρέπει να αποχωρήσει από το παλάτι του στην Άγκυρα.»

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ο πολιτικός ωφελούμενος», σχολιάζει η SZ. «Οι Τούρκοι που επλήγησαν από την καταστροφή έχουν τώρα άλλες ανησυχίες από τις προφανείς παραλείψεις, τη μεγάλη αποτυχία και την ανοιχτή διαφθορά. Χρειάζονται βοήθεια τώρα. Και αυτή προέρχεται από το κράτος, την κυβέρνηση. Και έτσι από τον Ερντογάν». Η αντιπολίτευση από την άλλη έχει λίγα να προσφέρει. «Οι σεισμοί λειτουργούν σαν ιδιοτροπίες της φύσης, επομένως η αντιπολίτευση δεν μπορεί να θεωρήσει υπεύθυνη ούτε την κυβέρνηση, μπορεί μόνο να καταγγείλει την έλλειψη προληπτικών μέτρων».

Ερωτήσεις προς το κατεστημένο

Διαφορετικά βλέπει την έκβαση της πολιτική πάλης στην Τουρκία η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που κάνει ειδική αναφορά στη βοήθεια από την Αθήνα. «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που πρόσφεραν βοήθεια, παρά τις εντάσεις με την Τουρκία», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

«Η αντιμετώπιση της καταστροφής του σεισμού πιθανότατα θα αντικαταστήσει την οικονομική παρακμή ως το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας», προβλέπει η FAZ. Tα μαθήματα από τον σεισμό του 1999, προφανώς δεν έχουν εφαρμοστεί επαρκώς. Ακόμα και καινούργια κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. «Ως εκ τούτου, θα τεθούν ερωτήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και στις κρατικές οικοδομικές αρχές που έχουν εγκρίνει αυτά τα έργα. Θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με το γιατί αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις της επιστήμης», σχολιάζει η FAZ.

Ο κρατικός μηχανισμός, τον οποίο το ΑΚΡ ανοικοδόμησε στις δύο δεκαετίες της διακυβέρνησής του, θα δοκιμαστεί. «Ο σεισμός αποκάλυψε αδυναμίες στην τουρκική πολιτική κουλτούρα», σχολιάζει η εφημερίδα.

Γιατί η Συρία δεν λαμβάνει διεθνή βοήθεια;

Ο σεισμός θυμίζει όμως και τα δεινά της χώρας που πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο, τη Συρία, από την οποία έρχονται μόνο λίγες πληροφορίες σχετικά με την έκταση της καταστροφής και όπου είναι πολύ πιο δύσκολο να λάβει κανείς βοήθεια από ό,τι στην Τουρκία.

«Οι κατεστραμμένοι δρόμοι και η τεράστια έκταση των ζημιών και των θυμάτων δεν είναι τα μόνα πράγματα που δυσκολεύουν τη βοήθεια προς το λαό της Συρίας», αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel. Για άλλη μια φορά, εμπόδιο είναι και η πολιτική.

«Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν θέλουν να συνεργαστούν με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, στο οποίο έχουν επιβάλει κυρώσεις», αναφέρει το περιοδικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν «βάζει πρώτα την ευημερία και τα συμφέροντα του λαού του». Από την πλευρά του, το καθεστώς Άσαντ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να ανοίξει περαιτέρω συνοριακά περάσματα μεταξύ της Τουρκίας και των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες για διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια – μόνο ένα σημείο ελέγχου είναι επί του παρόντος ανοιχτό και αυτό αποκλείστηκε προσωρινά χθες.

«Το καθεστώς θέλει όλη η βοήθεια να διανέμεται σε όλες τις περιοχές της χώρας του, αλλά στο παρελθόν έχει επανειλημμένα αρνηθεί να στείλει βοήθεια σε περιοχές των ανταρτών. Ακόμη και στην επικράτειά του πολλά αγαθά δεν έχουν φτάσει σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη», καταλήγει το Der Spiegel.

Χάμπεκ και Λεμέρ στη Ουάσιγκτον

Στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λεμέρ στην Ουάσιγκτον αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως δηλώνουν οι ευρωπαίοι υπουργοί βρίσκονται στις ΗΠΑ «για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας» από τον ‘ανταγωνισμό’ του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων των ΗΠΑ που υπολογίζεται στα 370 δισ. ευρώ.

«Οι Ευρωπαίοι ενοχλούνται ιδιαίτερα από τους προστατευτικούς κανόνες των ΗΠΑ. Οι υπουργοί θέλουν να εκτονώσουν τον IRA προκειμένου να αποτρέψουν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για τη δική τους οικονομία», σχολιάζει η Handelsblatt. Η Γερμανία και η Γαλλία θα πληγούν μακράν περισσότερο από τους προστατευτικούς κανόνες του IRA μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. «Η ερμηνεία μου είναι ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία να επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο Χάμπεκ μετά από συνομιλίες με αρκετούς υπουργούς των ΗΠΑ.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News