Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 13:05
BUSINESS & FINANCE

ΣΕΒΕ: Απαισιοδοξία στις εξαγωγές ολόκληρο το 2022

ΣΕΒΕ: Απαισιοδοξία στις εξαγωγές ολόκληρο το 2022

Απαισιόδοξοι ήταν οι Έλληνες εξαγωγείς το δεύτερο εξάμηνο του 2022, παρότι το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης TCI ΣΕΒΕ-DHL ενισχύθηκε στις 88 μονάδες έναντι 82,8 μονάδων το α’ εξάμηνο, με την επίδοση κάτω του 100 όμως να καταδεικνύει απαισιοδοξία. 

Το δεύτερο εξάμηνο υπήρξε βελτίωση στους εξής τομείς: εξαγωγές, εγχώριες πωλήσεις, διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συνθήκες. Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, το θέμα επικαιρότητας εστίασε στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και στην υποτίμηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Σημειώνεται πως η κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ.

Αναλυτικά:

  • Οι εξαγωγές ήταν η μοναδική κατηγορία στην οποία οι θετικές εκτιμήσεις ξεπέρασαν το 50% με το ποσοστό να διαμορφώνεται σε 56%. Τα αποτελέσματα για την σταθερότητα και τη μείωση συγκέντρωσαν το 30% και το 14% του δείγματος αντίστοιχα.
  • Βελτίωση σημείωσαν τα ποσοστά των απαντήσεων που αφορούν στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς το 13% αναμένει βελτίωση, το 25% σταθερότητα και το 62% επιδείνωση, με τις προσδοκίες στο σύνολό τους να χαρακτηρίζονται ως απαισιόδοξες.
  • Σημαντικά αυξήθηκε το ποσοστό όσων αναμένουν μείωση των εγχώριων πωλήσεών τους στο β’ εξάμηνο του 2022, καθώς ανήλθε σε 27%. Τα ποσοστά σχετικά με την αύξηση και την σταθερότητα διαμορφώθηκαν σε 37% και 36% αντίστοιχα.
  • Σε παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο κινήθηκαν τα ποσοστά που αφορούν στις εγχώριες οικονομικές συνθήκες με το μεγαλύτερο μερίδιο -και συγκεκριμένα το 60%- να επιλέγει ως απάντηση την επιδείνωση. Το 31% αναμένει σταθερότητα και το 9% βελτίωση.
  • Θέμα ΕπικαιρότηταςΆνοδος Επιτοκίων & Υποτίμηση Ισοτιμίας EUR/USD. Η αύξηση του κόστους χρήματος εξαιτίας της γενικευμένης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού και η υποτίμηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στο β’ εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, αποτέλεσαν τους δύο τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε το θέμα επικαιρότητας.

Σε ό,τι αφορά στην άνοδο των επιτοκίων, το 50% εκτιμά πως θα επηρεάσει αρνητικά την αξία των εξαγωγών του συγκριτικά με το β’ εξάμηνο του 2021, με το 70% εξ αυτών να αναμένει μικρή μείωση από 0% μέχρι 10%. Αντίστοιχα, η μεγάλη υποτίμηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην αξία των εξαγωγών σύμφωνα με το 23% του δείγματος. Το 64% εξ αυτών εκτιμά ότι η επιδείνωση θα ανέλθει έως 10%, το 24% εξ αυτών εκτιμά ότι η επιδείνωση θα κινηθεί μεταξύ 10% και 25% και το 12% εξ αυτών εκτιμά πως η επιδείνωση θα κινηθεί μεταξύ 25% και 50%.

ΣΕΒΕ: Απαισιοδοξία στις εξαγωγές ολόκληρο το 2022-1

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η μικρή βελτίωση των αποτελεσμάτων στο β’ εξάμηνο του 2022 προήλθε αφενός από την αύξηση των αποτελεσμάτων σχετικά με τις εξαγωγές, η οποία αποτέλεσε τη μοναδική κατηγορία όπου η αύξηση/βελτίωση ξεπέρασε το 50%, αλλά και από τη μείωση των ποσοστών που αφορούν σε επιδείνωση των εγχώριων και διεθνών οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, η επιδείνωση στις δύο αυτές κατηγορίες συγκέντρωσε πολύ υψηλά ποσοστά (άνω του 50%), στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση μίας συνολικά απαισιόδοξης εικόνας

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18/10/22–16/12/22 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 221 ανταποκρίθηκαν). Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε μέσω διαστρωματικής δειγματοληψίας, στα πρότυπα αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποιούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων των επιχειρήσεων αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων της ICAP. Ειδικότερα, με αρχικό κριτήριο τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ εξαγωγών το 2022 – Οι κλάδοι που έδωσαν ώθηση στο εμπόριο

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 36,7% στις εξαγωγές – Εκτίναξη 50,7% στο εμπορικό έλλειμμα το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News