Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 17:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Ρήξη στον ΟΠΕΚ – Στο τραπέζι το σενάριο αποχώρησης των ΗΑΕ

WSJ: Ρήξη στον ΟΠΕΚ – Στο τραπέζι το σενάριο αποχώρησης των ΗΑΕ

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΟΠΕΚ εξετάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Τα ΗΑΕ έχουν δηλώσει δημοσίως πως θα παραμείνουν στον οργανισμό των πετρελαιοπαραγωγών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, ενώ την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και το Bloomberg. Ωστόσο, η WSJ αναφέρει πως υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες σε ό,τι αφορά το ύψος της παραγωγής, το οποίο βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από το επιθυμητό.

Τα ΗΑΕ έχουν εκφράσει στο παρελθόν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο οι συνεργασίες εξυπηρετούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδίως ενόσω η χώρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας.

Διαμάχη στον ΟΠΕΚ

Σύμφωνα με την WSJ, τον Οκτώβριο υπήρξε διαμάχη στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ μεταξύ των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας αναφορικά με το ύψος της παραγωγής. Η διαμάχη διήρκεσε εβδομάδες, αλλά τελικά κατέληξε σε συμβιβασμό. Ωστόσο, σύμφωνα πάντοτε με την WSJ, έκτοτε τα ΗΑΕ ασκούν πίεση για αύξηση της παραγωγής. 

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2020 και συγκεκριμένα κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αντιδρά η αγορά

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου. Το Brent υποχωρεί κατά περίπου 1% στα 83,9 δολάρια λίγο πριν τις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Το αμερικανικό αργό επίσης υποχωρεί κατά 0,82% στα 77,52 δολάρια.

«Την ώθηση έδωσε το ρεπορτάζ της WSJ, προκαλώντας ανησυχίες ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής. Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία είναι οι δύο χώρες με σημαντική πλεονάζουσα δυνατότητα παραγωγής», δήλωσε στο Reuters ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal, Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωγμές στους κόλπους του ΟΠΕΚ+: Συνάντηση δύσκολων ισορροπιών

Ιράν: Οι τιμές πετρελαίου θα επιστρέψουν στα 100 δολάρια στο δεύτερο εξάμηνο

Αντίποινα της Ρωσίας στις κυρώσεις: Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News