Business & Finance Σάββατο 11/02/2023, 17:28
BUSINESS & FINANCE

Ιταλία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν σύμβαση για την πώληση 4 αεριοστρόβιλων

Ιταλία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν σύμβαση για την πώληση 4 αεριοστρόβιλων

Νέα σύμβαση για την πώληση τεσσάρων αεριοστροβίλων στο Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να υπογράψει η Ιταλία, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Βιομηχανίας της, ενόψει της επίσκεψής του στην ασιατική χώρα που είναι ένας από τους σημαντικότερους ενεργειακούς εταίρους της Ρώμης.

Στη συμφωνία θα συμμετέχουν η ιταλική Ansaldo Energia, πάροχος υπηρεσιών για τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και η Azerenerji, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Αντόλφο Ούρσο σε δήλωσή του. Δεν έδωσε οικονομικές λεπτομέρειες.

Η είδηση έρχεται μετά την υπογραφή από την Ιταλία τον περασμένο μήνα συμφωνίας παραγωγής φυσικού αερίου ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Λιβύη, με στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Η Ιταλία εργάζεται για να διπλασιάσει σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τη χωρητικότητα του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος φέρνει αζέρικο αέριο στην Απουλία στα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Ελπίζω ότι η αποστολή αυτή θα χρησιμεύσει στην εδραίωση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ούρσο, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και άλλους υπουργούς την Κυριακή.

Η Ρώμη διαβλέπει ότι μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως κόμβος για την προμήθεια φυσικού αερίου στη βόρεια Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια των εισαγωγών από τη Ρωσία.

«Χάρη στη γεωγραφική του θέση μεταξύ της Κασπίας Θάλασσας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες είναι πλούσιες σε ενέργεια και πρώτες ύλες, το Αζερμπαϊτζάν μπορεί όλο και περισσότερο να γίνει η γέφυρα προς τη χώρα μας, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ρόλο της Ιταλίας ως ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης», δήλωσε ο Ούρσο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News