Business & Finance Παρασκευή 10/02/2023, 20:15
BUSINESS & FINANCE

Ιαπωνία: Τα όρια της νομισματικής πολιτικής Κουρόντα – Το βαρύ έργο του διαδόχου του

Ιαπωνία: Τα όρια της νομισματικής πολιτικής Κουρόντα – Το βαρύ έργο του διαδόχου του

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, αφήνει μία μεικτή κληρονομιά μετά από 10 χρόνια στο τιμόνι της, επιτυγχάνοντας αύξηση των τιμών μετά από πολλά χρόνια αποπληθωρισμού και αναιμικής ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να καταφέρει μία βιώσιμη ανάπτυξη πυροδοτούμενη από την εσωτερική ζήτηση. 

Ο Κουρόντα «ταρακούνησε» τη συντηρητική ιαπωνική κεντρική τράπεζα αλλά και τις διεθνείς αγορές το Μάρτιο του 2013 ανακοινώνοντας άνευ προηγουμένου αγορές κρατικών ομολόγων και άλλου ενεργητικού με σκοπό να φέρει τον πληθωρισμό στο 2% σε δύο χρόνια. 

Δεν κατάφερε να επιτύχει το στόχο για μία περίπου δεκαετία, όμως αντέστρεψε άμεσα την καταστροφική άνοδο του γιέν και ώθησε μετοχές και εταιρικά κέρδη στα ύψη στην εξαρτημένη από τις εξαγωγές οικονομία της Ιαπωνίας, κάτι που θεωρήθηκε και το μεγαλύτερο επίτευγμα της πολιτικής Αμπενόμικς του τότε πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. 

Ο πληθωρισμός στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι τώρα διπλάσιος από το στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας, όμως η άνοδος υποκινήθηκε από τις αυξανόμενες διεθνείς τιμές πρώτων υλών και το ασθενέστερο γιέν. Ο στόχος μίας αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης με δυναμικές μισθολογικές αυξήσεις θα μεταφερθεί τώρα στον διάδοχο του Κουρόντα, τον ακαδημαϊκό Καζούο Ουέντα, το διορισμό του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα η ιαπωνική κυβέρνηση την επόμενη Τρίτη.  

Ο Ουέντα, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας από το 1998 έως το 2005, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Ο Κουρόντα, πραγματιστής καριερίστας γραφειοκράτης, πιστεύει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία με το κοινό καθώς και με τους επενδυτές μπορεί να ενισχύσει τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής, αναφέρουν άτομα που τον γνωρίζουν. 

«Όταν ο Κουρόντα ανέλαβε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας το 2013, είχα αμφιβολίες για το εάν η κεντρική τράπεζα μπορούσε να αλλάξει ριζικά πολιτική. Όμως, το έκανε δεσμευόμενος να επιτύχει το στόχο του 2% σε δύο χρόνια», ανέφερε πρώην μέλος του δ.σ. Γκούσι Καταόκα. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να βάλει τέλος στον αποπληθωρισμό και υπό αυτή την έννοια η πολιτική του ήταν αποτελεσματική, σημειώνει. 

Ωστόσο, το επιτυχημένο αρχικό σοκ Κουρόντα άρχισε να αποδυναμώνεται το 2014, όταν η πτώση των τιμών πετρελαίου και η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων αποσταθεροποίησε τη στροφή της Ιαπωνίας προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Καθώς το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βρέθηκε αντιμέτωπο με όρια, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα άρχισε μία αλλαγή πλεύσης το 2016, προς μία πολιτική που είχε ως στόχο να ελέγξει τα επιτόκια μέσω της καμπύλης των αποδόσεων, που αποτέλεσε την αρχή της απόκλισης από το ρηξικέλευθο εγχείρημα Κουρόντα.

Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, ο Κουρόντα εστίασε τις προσπάθειές του στην επέκταση του μέτρου ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων, επιτρέποντας στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις να κινούνται ελεύθερα. «Όταν πλέον το πληθωριστικό αφήγημα του Κουρόντα δεν λειτούργησε, η κεντρική τράπεζα είχε ελάχιστες επιλογές πέραν του να συνεχίσει να ελέγχει την καμπύλη των αποδόσεων», αναφέρει πρώην αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας. 

Ο Κουρόντα κατηγορεί τώρα την επίμονη αποπληθωριστική τάση της Ιαπωνίας για την καθυστέρηση της επίτευξης του στόχου του για τον πληθωρισμό. Αυτό πάντως που έδειξε η μακρόχρονη μάχη της κεντρικής τράπεζας είναι η δυσκολία να διασπάσει τις «προσαρμοστικές» πληθωριστικές προσδοκίες της Ιαπωνίας, που επηράστηκαν ιδιαίτερα από τις κινήσεις των τιμών και τα εξωτερικά σοκ, αναφέρουν κύκλοι της νομισματικής πολιτικής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία: Οικονομία, ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα

Κυρ. Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα

  
 
   
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News