BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Τα μηνύματα που πήρε για εκλογές, τράπεζες στην Αθήνα

JP Morgan: Τα μηνύματα που πήρε για εκλογές, τράπεζες στην Αθήνα

Με θετική άποψη επέστρεψαν από την Αθήνα οι αναλυτές της JP Morgan, έπειτα από συναντήσεις που είχαν με τραπεζίτες, επιχειρηματίες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, policymakers, ειδικούς αλλά και μέλη της αντιπολίτευσης.

Το μήνυμα που έλαβαν ήταν εποικοδομητικό, τονίζουν, καθώς οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν ότι οι προοπτικές της οικονομίας για το 2023 είναι αρκετά ισχυρές, ειδικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι τράπεζες  περιμένουν υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων σύντομα, λόγω της ανθεκτικής πιστωτικής ζήτησης, της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης των δανείων, της τιμολόγησης των καταθέσεων και την απουσία ενδείξεων επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού.

Με σχετικά ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες, πιο καθαρούς ισολογισμούς, καλή τροχιά ανάπτυξης και δομικά στηρίγματα -όπως η μεγαλύτερη έκθεση στα επιτόκια και η υψηλή συγκέντρωση της αγοράς-, σε συνδυασμό με την προοπτική επιστροφής κεφαλαίου, η JP Morgan δηλώνει overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

«Παρότι υπήρξε μια γενική αναγνώριση ότι οι επερχόμενες εκλογές ενέχουν ρίσκο αβεβαιότητας βραχυπρόθεσμα, είχαμε την αίσθηση ότι οι παράγοντες της αγοράς βλέπουν αρκετά περιορισμένο κίνδυνο μιας μακροπρόθεσμης αναταραχής», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

«Τα μέλη της αντιπολίτευσης με τα οποία συναντηθήκαμε έδειξαν να έχουν ανάμεσα στις προτεραιότητές τους την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, καθώς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας, συνεχίζοντας παράλληλα την στραμμένη στην ανάπτυξη ατζέντα», προσθέτουν.

Η οικονομία

Η JP Morgan διαπίστωσε ένα ευρύ consensus για θετική μεταβολή του ΑΕΠ φέτος, με τις εκτιμήσεις στο εύρος του 1,5%-1,8%.  

Η απορροφητικότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζει σε καλό ρυθμό και αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 11 δισ. ευρώ και έχουν κατατεθεί 280 projects συνολικού προϋπολογισμού 10,5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις που έχουν συμβολαιοποιηθεί ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η πρόοδος είναι ενθαρρυντική και, με τις εκταμιεύσεις να επιταχύνονται το δεύτερο εξάμηνο, περιμένουμε να δούμε ορατή συνεισφορά στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών αργότερα μέσα στο έτος», σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι τράπεζες

Η JP Morgan διαπίστωσε κάποια μικρή μείωση των spreads στα δάνεια, όμως την χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τεχνική και διαπιστώνει ανάκαμψη, ενώ προσθέτει ότι τα spreads παραμένουν αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Τα betas στις καταθέσεις παραμένουν πολύ χαμηλά, αλλά αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι πελάτες θα στρέφονται από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές.

Η ποιότητα ενεργητικού δεν δείχνει σημάδια επιδείνωσης ακόμα, όμως το κόστος ρίσκου αναμένεται να παραμείνει αυξημένο το 2023. Ένας servicer κόκκινων δανείων, μάλιστα, είπε στους αναλυτές της JP Morgan ότι η συμπεριφορά στις πληρωμές έχει βελτιωθεί, ενώ το νέο πτωχευτικό έχει αρχίσει να μειώνει το δομικό κόστος της είσπραξης οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή μερίσματος, που χαρακτηρίζεται σαν το μεγαλύτερο σημάδι για την επιστροφή των τραπεζών στην ομαλότητα, η JP Morgan χαρακτηρίζει ρεαλιστικό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης από Eurobank και Εθνική πρώτα και Alpha/Πειραιώς αργότερα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις υπόκεινται σε συζητήσεις και εγκρίσεις με τις αρχές, ενώ αναμένει μεγαλύτερη σαφήνεια έως τον Απρίλιο-Μάιο.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Έρχονται δύο χρόνια στασιμοπληθωρισμού – Τι λέει για τις ελληνικές εκλογές

Moody’s: Καμπανάκι για τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης – Γιατί κινδυνεύει η Ελλάδα

S&P για τράπεζες: Το 2023 φέρνει προκλήσεις αλλά είναι καλύτερα προετοιμασμένες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News