ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 32% στις ελληνικές τράπεζες – Buy για Πειραιώς, Εθνική, Alpha

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 32% στις ελληνικές τράπεζες – Buy για Πειραιώς, Εθνική, Alpha

Στην αύξηση των τιμών-στόχου για τις ελληνικές τράπεζες και στην αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς σε buy  προχωρά η Goldman Sachs. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος βλέπει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, παρά το ράλι των τελευταίων έξι μηνών, καθώς σημειώνει ότι οι αποτιμήσεις εξακολουθούν  να εμφανίζουν σημαντικό discount έναντι της λογιστικής τους αξίας. Οι νέοι στόχοι «βλέπουν» περιθώριο ανόδου 32% κατά μέσο όρο για τις μετοχές.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 5,20 ευρώ από τα 4,20 ευρώ, για την Eurobank στα 1,40 ευρώ από τα 1,04 ευρώ, για την Alpha στα 1,60 ευρώ από τα 1,19 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,20 ευρώ από το 1 ευρώ.

Ο οίκος δίνει σύσταση αγοράς για Εθνική, Πειραιώς και Alpha, ενώ τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στη Eurobank. 

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε κεφάλαια, απόδοση ιδίων κεφαλαίων και κάλυψη των NPE στην περίοδο 2022-2024.

Όμως, βλέπουν μία σειρά από βραχυπρόθεσμους καταλύτες για όλες τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων για μερίσματα (η Goldman τις περιμένει έως το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τις Εθνική και Eurobank), των πιθανών αναβαθμίσεων στο guidance εν μέσω καλών μακροοικονομικών προοπτικών και της ουσιαστικής βελτίωσης των εσόδων λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία

Όπως τονίζει η Goldman, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023 είναι ισχυρές, με το ΔΝΤ να προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,8%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 32% στις ελληνικές τράπεζες – Buy για Πειραιώς, Εθνική, Alpha-1

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω δύο βασικών παραγόντων: Η ελληνική οικονομία είναι χαμηλότερης ενεργειακής έντασης, ενώ και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης βοηθούν (και αναμένεται να επεκταθούν και το 2023).

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 32% στις ελληνικές τράπεζες – Buy για Πειραιώς, Εθνική, Alpha-2

Το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και η μακρά διάρκεια της χρηματοοικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη αναμένεται να στηρίξει τη μείωση του χρέους (προς το 150% του ΑΕΠ έως το 2025), αυξάνοντας την πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας της πλήρους επιστροφής στις αγορές κρατικών ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πρόοδος στα 3C

Ευνοϊκά για τις τράπεζες λειτουργεί επίσης η καλή πρόοδος την οποία διαπιστώνει η Goldman στα 3c, δηλαδή στην απόδοση κεφαλαίων, την κεφαλαιακή επάρκεια και την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (capital build-up, capital generation και coverage ratios).

Τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων βελτιώθηκε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και το CET1 κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, ενώ ο δείκτης κάλυψης των NPEs άγγιξε το 60% από 52% που ήταν το 2021.

Η Goldman περιμένει περαιτέρω πρόοδο στα 3C το 2023-2024 και περιμένει τους δείκτες ROTE/CET1ratio/NPE coverage ratio στο 10,3%/15%/80% το 2024, από 8,4%/13%/60% το 2022E.

Οι αυξήσεις επιτοκίων

Ο πιο εμπροσθοβαρής ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν  μεταφράστηκε σε καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο (κατά 7%/21% κατά μέσο όρο για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και τα προ φόρων κέρδη αντίστοιχα), ενώ οι προβλέψεις του consensus για τα κέρδη ανά μετοχή του 2022-2024 αναβαθμίστηκαν περίπου κατά 20% τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Αποδόσεις 12% στα χρηματιστήρια φέτος, παρά το ρίσκο της ύφεσης

Morgan Stanley: Τι σημαίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Πώς θα γίνει

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News