BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις

Στο 162,9% του ΑΕΠ εκτιμά η Moody’s ότι θα διαμορφωθεί το χρέος της Ελλάδας για το 2023, έχοντας μειωθεί κατά 31,6 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα 2021-2023. Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει το rating αυτό στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις λιγοστές χώρες (μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Κροατία), που θα εμφανίσουν φέτος χρέος χαμηλότερο από το 2019. Μάλιστα, η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 στο 2023 θα είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, έστω και εάν ξεκινά από υψηλά επίπεδα.

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις-1

Αντίστοιχα, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με δείκτη χρέους/ΑΕΠ άνω του 100%, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο εμφανίζουν χρέος τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Moody’s σημειώνει ότι οι προοπτικές του 2023 για τις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης είναι αρνητικές. Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επιτοκίων και η αδύναμη εξωτερική ζήτηση αναμένεται να πυροδοτήσουν μια ήπια ύφεση φέτος, με τον οίκο να μιλά για σημαντικό ρίσκο στασιμοπληθωρισμού.

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις-2

Τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η εξομάλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αναμένεται να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τους παραπάνω δυσμενείς παράγοντες, όμως η Moody’s εκτιμά ότι το 60% των χωρών της Ευρωζώνης θα βρίσκεται σε ύφεση το 2023.

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις-3

Μάλιστα, η ύφεση αυτή θα φέρει τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Και στην Ισπανία, η αναμενόμενη ανάπτυξη του 0,9% δεν θα είναι αρκετή ώστε η οικονομία να καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού.

Πάντως, η Moody’s περιμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις-4

Οι αναλυτές τονίζουν, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη του τουρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει πιθανότατα κορυφώσει, καθώς η αύξηση του κόστους των ταξιδιών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης σε βασικές χώρες προέλευσης των τουριστών δεν επιτρέπει στα νούμερα να αποδειχθούν καλύτερα από εκείνα του 2022, που ήταν πολύ ισχυρά.

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κροατία και την Πορτογαλία, είναι οι βασικές χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες προκλήσεις, λόγω της εξάρτησής τους από τον τουρισμό (15% του ΑΕΠ στην περίπτωση της Ελλάδας).

Πάντως, οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να περιορίσουν το πλήγμα στις οικονομίες, με την Moody’s να σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους βασικούς ωφελημένους.

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις-5

Εάν το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού επιβεβαιωθεί, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για κάποιες από τις χώρες της Ν. Ευρώπης, σημειώνουν οι αναλυτές.

Μακροπρόθεσμα, το υψηλό ενεργειακό κόστος αποδυναμώνει, επίσης, την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης και οδηγεί σε δομική πτώση της βιομηχανικής της βάσης, εφόσον οι κυβερνήσεις δεν λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, τονίζεται.

Οι εκλογές

H Moody’s σημειώνει ότι οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι είναι υψηλότεροι για τις χώρες που πλησιάζουν σε εκλογές ή έχουν εντάσεις μέσα στις κυβερνήσεις συνασπισμού τους.

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις-6

Το ρίσκο θεωρείται αυξημένο για τις χώρες με πολιτική αστάθεια ή με πολιτικοκοινωνικές προκλήσεις, όπως είναι οι μεγάλες ανισότητες και η ανεργία των νέων, κάτι που είναι ορατό στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Επίσης, ο οίκος εντοπίζει κινδύνους στις χώρες χαμηλών εισοδημάτων, όπως είναι η Ελλάδα και η Κροατία.

Διαβάστε επίσης: 

Barclays: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Τι λέει για επενδυτική βαθμίδα, εκλογές

JP Morgan: Αργεί ακόμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Έρχεται νέο 10ετές ομόλογο

Societe Generale: Βλέπει αναβάθμιση-έκπληξη στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News