ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Αργεί ακόμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Έρχεται νέο 10ετές ομόλογο

JP Morgan: Αργεί ακόμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Έρχεται νέο 10ετές ομόλογο

Προς τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024 εντοπίζει η JP Morgan τις προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Οι εκτιμήσεις αυτές απηχούν την άποψη που επικρατεί και σε άλλα τμήματα ανάλυσης, σύμφωνα με τις οποίες οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν τις εκλογές πριν να επαναφέρουν την ελληνική αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα. Όμως, η Societe Generale έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση θα μπορούσε να γίνει ακόμα και στις 21 Απριλίου, δηλαδή πριν από τις εκλογές.

Η JP Morgan εμφανίζεται γενικά συγκρατημένη ως προς τις προοπτικές των αξιολογήσεων όλων των χωρών της Ευρωζώνης για το 2023, βλέποντας περιορισμένες κινήσεις από τους οίκους. Πάντως, βλέπει υψηλές πιθανότητες αναβάθμισης για την Ελλάδα και την Κύπρο.  

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα, έπειτα και από την πρόσφατη μείωση των spreads, καθώς οι ελληνικοί τίτλοι έχουν υπερ-αποδώσει έναντι των ιταλικών, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί έως τα τέλη του 2023.

JP Morgan: Αργεί ακόμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Έρχεται νέο 10ετές ομόλογο-1

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η JP Morgan δηλώνει ουδέτερη απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, καθώς περιμένει την έκδοση ενός νέου 10ετούς τίτλου αναφοράς τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιώντας ότι η έκδοση αυτή θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές.  

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund θα διευρυνθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 210 μονάδων βάσης, στις 225 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και στις 235 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, πριν να υποχωρήσει στα 200 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και στις 185 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2023.

Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες του 2023 για την ελληνική αξιολόγηση

H Fitch, η οποία σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, πρόκειται να πραγματοποιήσει reviews της ελληνικής αξιολόγησης στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.

H S&P, που δίνει αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), θα «ασχοληθεί» με την Ελλάδα την 21η Απριλίου και την 20η Οκτωβρίου.

Η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση αυτή στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ (high), έχει προγραμματίσει reviews για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Βλέπει αναβάθμιση-έκπληξη στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

Επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο; Όλες οι ημερομηνίες και οι προβλέψεις

Scope στο MR: Η επενδυτική βαθμίδα περνά μέσα από τις εκλογές – Οι ημερομηνίες, οι ανησυχίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News